ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΜΠΑΤΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΜΠΑΤΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η αλληλεγγύη είναι βασική αξία της αριστεράς και ιδιαίτερα αυτού του κομματιού που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που κυριάρχησε στα χρόνια της κρίσης ήταν η αποδόμηση της πολιτικής των μνημονίων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Φούντωσε λοιπόν και με τη δική μας συνδρομή ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης δίπλα στο πρωτόγνωρο κίνημα της πλατείας. Ένα κίνημα που συγκρίθηκε με την αλληλεγγύη στα χρόνια της κατοχής από το ΕΑΜ. Έτσι δημιουργήθηκαν εκατοντάδες κοινωνικές κουζίνες, συσσίτια, δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια περιοχή όπου η κρίση φτωχοποίησε απότομα τα μεσαία και χαμηλά στρώματα που τον κατοικούν, ένας Δήμος που σίγουρα και πριν την κρίση ήταν φτωχότερος από τους όμορους Δήμους (Ν. Σμύρνη, Ηλιούπολη, Άλιμος, Π. Φάληρο). Στο κοινωνικό του παντοπωλείο έχουν ενταχθεί και στηριχθεί χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν μια κωμόπολη σε πληθυσμό. 
Πριν 4 χρόνια μαζί με άλλους συναγωνιστές, δημιουργήσαμε το δίκτυο αλληλεγγύης "Η ΠΡΑΞΗ", σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν αυτοί που πλήττονται από την κρίση.Αποφασίσαμε να είναι ένα δίκτυο ανοιχτό για όλους τους πολίτες και οι αποφάσεις να παίρνονται με ομοφωνία. 

Έτσι συμμετέχουν και στηρίζονται 105 οικογένειες ενώ έχουν δραστηριοποιηθεί περίπου 70 άτομα.
 Εκτός από την κύρια δράση μας που είναι η συλλογή τροφίμων έχουμε κάνει και πολλές εκδηλώσεις όπως 
--χαριστικά παζάρια
-συναυλίες
-παρουσιάσεις βιβλίων
-θεατρικές παραστάσεις
- προβολές ταινιών 
-παιδικές γιορτές 
-ενημερώνουμε για κοινωνικά επιδόματα 
-συνεργαζόμαστε με το κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού και κοινωνικό φαρμακείο Ν. Σμύρνης
-ενημερώνουμε για το κοινωνικό παντοπωλείο
-παρέχουμε υπηρεσίες λογιστή
-προσφέρουμε σχολικά είδη σε μαθητές
-ιδιαίτερα μαθήματα 
-μαθήματα ντεκουπάζ
-συμμετοχή σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Μέσα από τη δράση αυτή, κερδίσαμε εμπειρίες
-αυτοοργάνωσης
-πραγματικής αλληλεγγύης σε διαφορετικά προβλήματα
-φιλίες
-κατανόηση
-συντροφικότητα
-δημιουργικότητα
-συνεργασία
- είπαμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.

Ένα βασικό πρόβλημα που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε είναι το πρόβλημα της στέγης. Ήρθαν αρκετοί συμπολίτες μας με την έξωση στα χέρια αφού αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ενοίκια. Προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές, ο Ασύρματος αποτέλεσε μια προσωρινή λύση για κάποιες οικογένειες, απευθυνθήκαμε σε ξενώνες. Το έγκλημα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή μας μεταξύ αστέγων δείχνει την ανάγκη να σκύψουμε περισσότερο στο πρόβλημα. 
Η προσπάθεια κάποιων να μεταφέρουν την αντιπαράθεση στο δίκτυο αποφεύχθηκε κυρίως γιατί κινηθήκαμε στη λογική του κινήματος και όχι στη λογική της υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων, αναγνωρίζοντας κάποια θετικά και κατακρίνοντας αρνητικά. 

Ο 2ος βασικός τομέας δραστηριοποίησης ήταν το προσφυγικό.

α)Σε πρώτη φάση συμμετείχαμε και βοηθήσαμε στη φιλοξενία 60 σύρων προσφύγων από την πλατεία συντάγματος, στον Ασύρματο, που έμειναν εκεί για περίπου 6 μήνες. Οι περισσότεροι σήμερα είναι στην Γερμανία. Βοηθήσαμε στη 
-φιλοξενία
-ζεστασιά 
- σίτιση 
-ενεργοποίηση του Δήμου και της γειτονιάς.
Η περιφέρεια αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ των νοτίων προαστίων στάθηκαν δίπλα μας. Η εκδήλωση αφιερωμένη στις σύρες γυναίκες ήταν η πιο επιτυχημένη. 

β) Για τον ερχομό των προσφύγων από την Τουρκία

- συλλέξαμε τρόφιμα -ρούχα - είδη πρώτης ανάγκης
-εκδόσαμε ανακοίνωση και κάναμε εξορμήσεις σε super market με άλλους αλληλέγγυους.
-συμμετείχαμε στο δίκτυο που που δημιουργήθηκε στο Δήμο, στήριξης των προσφύγων, μαζί με άλλες συλλογικότητες.
-συμμετείχαμε κάθε Σάββατο και περίπου για πέντε μήνες στη δομή HOCKEY στο Ελληνικό, όπου βοηθούσαμε στη σίτιση και την καθαριότητα.

Προσπαθήσαμε να δραστηριοποιήσουμε όχι μόνο συντρόφους αλλά και αλληλέγγυους. Συμμετείχαν 25 οργανωμένα μέλη και 10 αλληλέγγυοι.
Σταματήσαμε όταν μπήκαν οι ΜΚΟ.

Ο Δήμος μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων της Ύπατης Αρμοστίας κι αρκετά προσφυγόπουλα έχουν πάει σχολείο. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει μαζί με άλλες συλλογικότητες να πάρουμε πρωτοβουλίες στήριξης κι ένταξης των παιδιών στα σχολεία μας.

Τον τελευταίο χρόνο, το κίνημα έχει υποχωρήσει και η λογική της ανάθεσης έχει κυριαρχήσει. Πρέπει αυτές τις κοινωνικές μορφές αυτοοργάνωσης να τις διατηρήσουμε και να προσπαθήσουμε να αποκτήσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά. Γιατί από εκεί ξεκινάει η φλόγα της αντίστασης, της ενότητας, των κοινωνικών συμμαχιών. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1)"Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ", πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε η διάσπαση και να εντείνει τη συνεργασία της με τα δίκτυα αλληλεγγύης.
Να λειτουργήσει με 
- διαφάνεια στη διαχείριση 
- ενημέρωση για τα πεπραγμένα 
- πρωτοβουλίες τοπικές και πανελλαδικές 
-
Είχαν ανακοινωθεί πράγματα που δεν προχώρησαν. Πρέπει τώρα το κόμμα να πάρει πρωτοβουλίες ανασύνταξης της κεντρικής δομής αλληλεγγύης.

2) Η επικοινωνία με το Υπουργείο  Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ελάχιστη, πρέπει να είναι συχνότερη και πιο ουσιαστική. 

3) ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, αφού εξασφαλίσθηκε ένα πιάτο φαγητό και στέγη για όλους, πρέπει ΤΩΡΑ να προστατευθούν τα ανήλικα και όχι  μόνο ασυνόδευτα  παιδιά αλλά και οι γυναίκες από την εκμετάλλευση των διακινητών του κέντρου και τους διάφορους "δήθεν αλληλέγγυους".
4) Να παρθούν πρωτοβουλίες για τους άστεγους σε συνεργασία με τους Δήμους.

Η κοινωνική πολιτική ήταν και παραμένει το πεδίο της Αριστεράς. 

ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΜΠΑΤΗ 
μέλος ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ