Οδηγίες για τον καύσωνα - ΜΕΤΕΧΩ

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Οδηγίες για τον καύσωνα


Ποιες βλάβες προκαλεί η ζέστη
Μπορεί η πολλή ζέστη να βλάψει έναν υγιή; Μπορεί είναι η απάντηση. Βεβαίως, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν κάποια πάθηση σοβαρή, π.χ. χρόνιες καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, νεφροπαθήσεις, ενδοκρινοπαθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και παίρνουν φάρμακα. Ο οργανισμός του ανθρώπου έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας, πλην όμως οι δυνατότητες αυτές δεν είναι απεριόριστες και αυτή η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές.

Πως εκδηλώνονται οι θερμικές βλάβες
Οι διαταραχές που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι κατά σειρά βαρύτητας:
1. Οι θερμικές κράμπες
2. Η θερμική εξάντληση
3. Οι βλάβες από υψηλή θερμοκρασία κατά τη μυική εργασία
4. Η θερμοπληξία
Θερμικές κράμπες
Εκδηλώνονται με τη μορφή επώδυνων σπασμών στους μυς κυρίως των κάτω άκρων κι εμφανίζονται συνήθως από έντονη εφίδρωση κι έπειτα από έντονη μυική εργασία, ακόμη και όχι σε τόσο πολύ θερμό περιβάλλον σπανιότερα. Οι κράμπες μπορεί να προσβάλουν τους μυς της κοιλιάς, προκαλώντας έντονους πόνους, που συχνά δημιουργούν διαγνωστικά προβλήματα μιας και μιμούνται καταστάσεις όπως η οξεία σκωληκοειδίτιδα και η διάτρηση στομάχου.
Θερμική εξάντληση;
Εκδηλώνεται με καταπληξία και κατάρρευση, που πολλές φορές εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς προειδοποιητικά σημεία ύστερα ακόμη και από σύντομη έκθεση σε θερμό περιβάλλον. Πολλές φορές προηγούνται αδυναμία, κεφαλαλγία, ανορεξία, ναυτία, εμετός, τάση για αφόδευση και τάση για λιποθυμία. Η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως πολύ χαμηλή, το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό και κυρίως οι κόρες των ματιών μεγαλωμένες.
Θερμοπληξία
Η ηλίαση είναι από τις πιο βασικές εκδηλώσεις της θερμικής προσβολής και προσβάλει συνηθέστερα ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις της καρδιάς και παίρνουν διουρητικά. Εκδηλώνεται συνήθως αρχικά με πονοκέφαλο, ίλιγγο, τάση για λιποθυμία, κοιλιακή δυσφορία, σύγχυση και παραλήρημα και προοδευτικά το άτομο μπορεί να πέσει σε λήθαργο, κώμα και θάνατο. Η θερμοκρασία του σώματος είναι πολύ αυξημένη. Το δέρμα είναι ξερό και θερμό και δεν υπάρχει εφίδρωση.
Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε.
Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των θερμικών επιπτώσεων είναι βασικά η αποφυγή έκθεσης του σώματός μας σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε η παραμονή μας σε κλιματιζόμενους και καλά αεριζόμενους χώρους αποτελεί ένα καλό προστατευτικό μέτρο. Αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε η παραμονή μας σε μια σκιά και το συνεχές βρέξιμο της κεφαλής και του σώματος μας με νερό και η ταυτόχρονη λήψη άφθονων υγρών, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Ευνόητο είναι ότι κατά τις ζεστές ημέρες πρέπει να αποφεύγονται η έντονη εργασία και η μυική άσκηση.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Το πρώτο και καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε ένα άτομο που έχει υποστεί θερμοπληξία, είναι η μεταφορά του σε ένα δροσερό και, εάν είναι δυνατόν, κλιματιζόμενο μέρος και να ξαπλώσει σε οριζόντια θέση με τα πόδια ελαφρώς υπερυψωμένα. Στη συνέχεια θα πρέπει να του αφαιρεθούν τα ρούχα και να του χορηγηθούν υγρά. Εναλλακτικά, βρέχουμε διαρκώς τις επιφάνειες του σώματός του με τη χρήση σφουγγαριού.
Υ.Γ. Οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόπτουν την φαρμακευτική τους αγωγή, παρά μόνο κατόπιν εντολής ιατρού.