Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ: Πολλοί νεκροί και τραυματίες - ΜΕΤΕΧΩ

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Επίθεση ενόπλων σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ: Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Mια ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ενόπλων, οι δύο εκ των οποίων φαίνεται πως σκοτώθηκαν, επιτέθηκε στο ξενοδοχείο Intercontinental στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Οι δράστες κράτησαν ομήρους και υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ στο κτίριο ξέσπασε πυρκαγιά. Ορισμένοι πελάτες ξενοδοχείου και εργαζόμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.
Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη περισσότερες από τρεις ώρες αφότου αντήχησαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. «Ο πρώτος και ο δεύτερος όροφο, που έχουν πλήρως εκκενωθεί. Όμως προχωράμε με αργούς ρυθμούς για να αποφύγουμε τους θανάτους αμάχων», από τους ένοικους και το προσωπικό, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Νασράτ Ραχίμι.
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου, Άχμαντ Χάρις Νάγιαμπ, που κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τραυματιστεί, περιέγραψε ότι οι ένοπλοι μπόρεσαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου και ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί εν μέσω καταιγισμού πυρών.  Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νατζίμπ Ντάνις επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης, η οποία διαπράχθηκε ημέρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ για πιθανές επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της χώρας. Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ των δραστών που βρήκαν πρόσβαση στο κτίριο μέσω της κουζίνας φαίνεται πως υπάρχουν βομβιστές αυτοκτονίας.
Σημειώνεται πως το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο την Κυριακή, να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας. Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους αμερικανούς πολίτες πως «έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».