Τουρκική επέμβαση: Σε πλήρη εξέλιξη οι μάχες στην Αφρίν της Συρίας (ενημέρωση) - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Τουρκική επέμβαση: Σε πλήρη εξέλιξη οι μάχες στην Αφρίν της Συρίας (ενημέρωση)

Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην Αφρίν της βόρειας Συρίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ - Διαψεύδουν οι μαχητές του YPG

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 45 στόχους στην επαρχία του Αφρίν, στη βόρεια Συρία, την Κυριακή, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προωθούνται στην περιοχή, σε μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας.
Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, μεταξύ αυτών 5 παιδιά, στις επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μκο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένας προηγούμενος απολογισμός των αεροπορικών πληγμάτων στο χωριό Τζαλμπάρα έκανε λόγο για 8 νεκρούς.
Τα 8 θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που είχε εκτοπιστεί από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, διευκρίνισε ο διευθυντής της μκο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Νωρίτερα, ο Μπιρούσκ Χασάκε, ο εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, είχε επιβεβαιώσει τους βομβαρδισμούς κατηγορώντας τα τουρκικά αεριωθούμενα ότι διέπραξαν μια «σφαγή».
Στις εικόνες που έδωσε ο Κούρδος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, διακρίνονται οι Κούρδοι διασώστες να ανασύρουν σορούς από ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει.
Χθες, ο Χασάκε ανέφερε ότι 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 7 άμαχοι, σκοτώθηκαν στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.
Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου
Όποιος αντιτάσσεται στην επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατών και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ιράκ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η Άγκυρα ανέμενε από τη Γαλλία να στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρησή της.
Αφορμή για τη δήλωση αυτή ήταν η έκκληση της Γαλλίας προς την Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και η προειδοποίησή της ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, ο τουρκικός στρατός και οι αντάρτες που στηρίζει εισήλθαν στην Αφρίν σήμερα το πρωί στις 11:05 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από το μεθοριακό χωριό Γκιουλμπαμπά που βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Κιλίς, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.
Από την πλευρά του το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες προελαύνουν στην περιοχή Αφρίν μαζί με Σύρους αντάρτες που έχει εκπαιδεύσει η Άγκυρα.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ούτε ο αριθμός των μαχητών, ούτε οι στόχοι τους.
«Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας διεξάγεται όπως προβλεπόταν, η χερσαία επιχείρηση έχει ξεκινήσει», επεσήμανε σε σημερινή του ανακοίνωση ο τουρκικός στρατός.
Ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί «μια ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ωστόσο εκπρόσωπος της YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) τον διέψευσαν, τονίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές τους απώθησαν. Ο Μπιρούσκ Χασάκα δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις απωθήθηκαν έπειτα από σφοδρές μάχες με ομάδες των Σύρων ανταρτών.
Άλλος αξιωματούχος της YPG, ο Νούρι Μαχμούντι, επεσήμανε ότι «όλες οι χερσαίες επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της Αφρίν έχουν μέχρι στιγμής απωθηθεί και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».
«Κλάδος ελαίας»!
«Κατά τη δεύτερη ημέρα της η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας συνεχίζεται για να εγγυηθούμε την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας, να προστατεύουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να εξαλείψουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή», ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ιμπαχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να στηρίξουν τη μάχη της ενάντια σε κάθε μορφής τρομοκρατία», είχε προσθέσει.
Ο τουρκικός στρατός έχει επισημάνει ότι μέχρι στιγμής έχει πλήξει 153 θέσεις κούρδων ανταρτών στην περιοχή της Αφρίν, σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε σήμερα.
Οι στόχοι περιελάμβαναν καταφύγια και οπλοστάσια, πρόσθετε η ανακοίνωση, ενώ επεσήμανε ότι συνεχίζεται η επίθεση του πυροβολικού.
Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κινδυνεύει να οξύνει περισσότερο την ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον στηρίζει την αραβοκουρδική πολιτοφυλακή στην οποία ανήκει και η YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας ξεκίνησε χθες στις 16:00 ώρα Ελλάδας με τον βομβαρδισμό από 72 αεροπλάνα περισσότερων από 100 στόχων, μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο Μίνιγκ, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.
Εκπρόσωπος της YPG ανακοίνωσε ότι δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από τα πλήγματα αυτά, ενώ ο τουρκικός στρατός απάντησε ότι έπληξε μόνο «τρομοκράτες».
Ο τουρκικός Τύπος εξέφραζε σήμερα τη στήριξή του σε αυτή την επιχείρηση: «Έχει έρθει η ώρα του θριάμβου», «Γροθιά στους τρομοκράτες, κλάδος ελαίας για τον λαό», ήταν οι τίτλοι των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων Yeni Safak και Star.
Πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, μετά από αυτή που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 με στόχο την απώθηση του ΙΚ προς τον νότο, αλλά και προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση των Κούρδων.
(Το σχόλιο του Λατούφ για την τουρκική επίθεση στην Αφρίν - όπου θυμάται την "οργή' Ερντογάν για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τώρα κάνει το ίδιο στην Αφρίν)
«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του το Σάββατο που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι θα ξεκινήσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση μαζί με τους Σύρους αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα με στόχο να εκδιωχθεί η YPG από την Αφρίν.
Η Τουρκία κατηγορεί τη YPG ότι είναι το συριακό παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Όμως η πολιτοφυλακή αυτή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο και των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα οι Κούρδοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από όλα τα προπύργιά τους στη Συρία.
Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε το Σάββατο επισήμως την έναρξη της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.
"Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία" των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε σε μια ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.
"Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.
Συρία: Οι Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από το Αφρίν, για "τραυματίες" από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς μιλούν οι YPG
Οι Ρώσοι στρατιώτες και τα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν της Συρίας αποχώρησαν από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, μετέδωσε το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.
Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν την πόλη του Αφρίν και πολλά χωριά γύρω από αυτήν. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτόν, το Ροτζχάτ Ροτζ, προς το παρόν δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των YPG παρά "μόνο αψιμαχίες" στην περιφέρεια της περιοχής του Αφρίν.
Ρωσία: Η Μόσχα θα προσφύγει στον ΟΗΕ για να σταματήσει η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της Συρίας
Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.
"Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια", είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.
Νέα πλήγματα
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα πλήγματα σήμερα εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, την ώρα που μοιάζει να επίκειται μια χερσαία επιχείρηση της Άγκυρας στην περιοχή.
Οι τουρκικές ένοπλές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ευρισκόμενες «σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» θέσεις της YPG, απαντώντας σε πυρά από την επαρχία Αφρίν της Συρίας, η οποία ελέγχεται από την κουρδική αυτή πολιτοφυλακή, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Ανάλογα πλήγματα είχε εξαπολύσει η Άγκυρα και χθες Παρασκευή.
Infographic showing areas in Syria and Iraq controlled by various armed groups
Αντιδρούν οι ΗΠΑ - Παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα συμβάλει στην προστασία της μεθοριακής ασφάλειας της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ