Προοπτική ευρύτερων συγκλίσεων βλέπει ο Τσίπρας μετά το τετ α τετ με τους αρχηγούς - ΜΕΤΕΧΩ

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Προοπτική ευρύτερων συγκλίσεων βλέπει ο Τσίπρας μετά το τετ α τετ με τους αρχηγούς

Το κακό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης  αποτυπώθηκε με το καλημέρα στο σημερινό κύκλο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό. Σε καλύτερο κλίμα διεξήχθησαν οι συζητήσεις με τους υπόλοιπους αρχηγούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον άκουσαν τον πρωθυπουργό, κατέθεσαν τις θέσεις, τις αιχμές και τις επιφυλάξεις του. Σε κάθε περίπτωση δε διαμορφώνεται κάποιο κλίμα μίνιμουμ συναίνεσης ή «λευκής επιταγής»  στους χειρισμούς της κυβέρνησης αν και διαπιστώνεται απόσταση ή και απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ από τη στάση των άλλων κομμάτων – κάτι που μάλλον ικανοποιεί το Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα  με το οποίο έκλεισε τον κύκλο ενημέρωσης των αρχηγών διαπίστωσε ευρύτερη συναίνεση στα ζητήματα που αφορούν στην Αλβανία, καθώς επίσης διαπίστωσε προοπτική ευρύτερων συγκλίσεων και συναίνεσης με τα άλλα κόμματα –πλην ΝΔ - υπό προϋποθέσεις εφόσον υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ.
Αν και έδειξε να αναγνωρίζει τις δυσκολίες, από την άλλη εξέφρασε τη αισιοδοξία ότι το 2018 ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας η οποία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς μετέφερε κλίμα ειλικρινούς και υπεύθυνης συζήτησης εξαιρώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο απομόνωσε εξαπολύοντας επίθεση του καταλόγισε αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση λόγω των πιέσεων από τους ακραίους του κόμματός του.
Με το βλέμμα στο επικείμενο συλλαλητήριο σημείωσε πως κάποιες δυνάμεις και πρόσωπα εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες. Σημείωσε ότι χρειάζεται πατριωτική εγρήγορση για την καλύτερη λύση, αλλά στηλίτευσε τις εθνικιστικές εξάρσεις και τις κραυγές φανατισμού.
Μητσοτάκης στη σκληρή γραμμή
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλησε να διαχωρίσει το θεσμικό του ρόλο από την πολιτική του στάση, και να μην επιτρέψει στο Μαξίμου να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι ενδεικτικό ότι απαίτησε να μην υπάρχει ήχος στα πλάνα της ΕΡΤ με τους διαλόγους με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, κάτι που το Μαξίμου το «κάρφωσε» αμέσως μετά την αναχώρησή του από το πρωθυπουργικό Μέγαρο. Στη δήλωσή του η οποία έγινε από το κτίριο της Βουλής και όχι έξω από το Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε σε καταγγελτικό ύφος, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια, δεν ενημέρωσε εγκαίρως τη Βουλή ή τα κόμματα και δεν διαμόρφωσε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης με την αντιπολίτευση, δεν εξασφάλισε καν τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού εταίρου.
Αναφορικά με την διαπραγμάτευση καθεαυτή σημείωσε ότι έτσι όπως εξελίσσεται προκαλεί ανησυχίες , διότι α) η κυβέρνηση, όπως είπε «προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας» β).  παρέλειψε ο πρωθυπουργός «να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε  διαπραγμάτευση» κάτι που, « εξασθένησε την εθνική γραμμή», γ) έκανε λόγο για  «κατακερματισμό της λύσης σε επιμέρους θέματα» κάτι που όπως τόνισε « δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος».  
Γεννηματά: Να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Η Φώφη Γεννηματά, αν και θέλησε κι εκείνη να αναδείξει αντιρρήσεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς και διαχωριστικές γραμμές κατέθεσε τη θέση που έχει διαμορφώσει το Κίνημα Αλλαγής η οποία κινείται πολύ κοντά στη γραμμή της Κυβέρνησης. Στη δήλωσή της (επίσης όχι έξω από το Μαξίμου, αλλά από την  Χαριλάου Τρικούπη0 τόνισε  την ανάγκη για «μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Άσκησε εκ νέου κριτική ότι ο πρωθυπουργός «προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει», επισήμανε ξανά ότι δεν διασφάλισε καν τη συναίνεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης  δηλαδή του Πάνου Καμμένου κάτι που όπως είπε δεν βοηθά στη διαπραγμάτευση» αιτιολογώντας το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή τους επικοινωνία ζήτησε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Δε βλέπει λύση ο Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ. Της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματος για την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, και υπογράμμισε πως κρατάει «μικρό καλάθι». Όπως είπε το θέμα «δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια» της γείτονος, το θέμα είναι ο αλυτρωτισμός και η μη επαναχάραξη συνόρων. Πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει λαϊκή επαγρύπνηση καθώς, «εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις» και απαράδεκτες διεκδικήσεις  ενάντια στην χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς. Τέλος, ερωτώμενος αν ο ίδιος βλέπει να οδεύουμε σε λύση στο Σκοπιανό, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή».
Θεοδωράκης υπέρ σύνθετης ονομασίας σε μια λέξη
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αν και τάχθηκε σαφώς υπέρ της  ανάγκης να υπάρξει λύση κινούμενος στη φιλελεύθερη γραμμή και παίρνοντας αποστάσεις απ ΄τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και η Φώφη Γεννηματά, και μίλησε για σύνθετη ονομασία με δεσμεύσεις εγκατάληψεις του αλυτρωτισμού. Εντούτοις, διέγνωσε κι αυτός δυσκολία, δεδομένου του Συντάγματος της FYROM που περιέχει διατάξεις με αλυτρωτικά στοιχεία και η διαδικασία αναθεώρησης απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος πρότεινε ως καλύτερη μια επιλογή ονόματος που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη στη σλαβική διάλεκτο, όπως είπε είναι καλύτερη από το Άνω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία. Σημείωσε και αυτός  τη στάση του Πάνου Καμμένου, λέγοντας δε γίνεται ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης να διαφοροποιείται δίνοντας έδαφος.
Λεβέντης: Ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει
«Είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».
«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η θέση του είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. «Αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό , όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ». 
«Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».