Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές περί «μνημείων» στο Ελληνικό - ΜΕΤΕΧΩ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές περί «μνημείων» στο Ελληνικό

Στη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να διεκπεραιώσει σειρά από προϋποθέσεις ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. στο υπό τη Lamda Development επενδυτικό σχήμα και να ξεκινήσει η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στρέφουν την προσοχή τους επενδυτές, δανειστές και αγορά μετά και την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγών που ζητούσαν να χαρακτηριστούν «μνημεία» διαφορά κτίρια. Την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με Προεδρικό Διάταγμα. Χθες Πέμπτη, πάντως, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάνθηκε πως δεν είναι μνημεία και σωστά δεν χαρακτηρίστηκαν τέτοια κτίρια του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως το αρχικό κτίριο του δυτικού αεροσταθμού, ο παλαιός πύργος ελέγχου και το συγκρότημα πέντε κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών, στα οποία στεγάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Πρόκειται για απόρριψη προσφυγών 10 κατοίκων, μεταξύ των οποίων η πρώην βουλευτής Β΄ Αθηνών και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια Βαλαβάνη και η ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου. Στην απόφαση αναφέρεται πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση και των τριών κτιρίων με βάση όλα τα κριτήρια της νομοθεσίας και συνεπώς για κανένα από αυτά δεν συντρέχει, στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός τους ως μνημείων.
Εφόσον τις επόμενες ημέρες εγκριθεί και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που μεταξύ άλλων επιτρέπει ύψος κτιρίων έως και 200 μέτρα, ανοίγει ο δρόμος και για τα επόμενα βήματα.
Ενα εξ αυτών είναι η έγκριση των πολεοδομικών μελετών διά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και άλλο ένα είναι η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών. Δηλαδή να γίνει η ιδιοκτησιακή ωρίμανση της έκτασης, η οποία σήμερα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, με την Ελληνικό Α.Ε. να έχει μόνον το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής της, και να μετατραπεί σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας. Ακόμα θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον επενδυτή, μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου. Ενέργειες με ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και πολλούς εμπλεκομένους. Ακόμα πρέπει να προχωρήσει η σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων και, βέβαια, η χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο. Για να χορηγηθεί η εν λόγω άδεια, απαιτείται η διενέργεια σχετικού δημόσιου διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί μία ακόμη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση.
Εκκένωση χώρου
Επιπλέον εκκρεμεί και η εκκένωση του χώρου από τους διάφορους χρήστες του. Κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού της παραχώρησης, στο ακίνητο στεγάζονταν 69 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους 44 ήταν του δημοσίου τομέα και 25 του ιδιωτικού. Εξ όλων αυτών θα παραμείνουν μόνον αμαξοστάσιο τραμ, κέντρο ελέγχου ΥΠΑ και κάποιοι άλλοι φορείς που δικαιούνται να παραμείνουν στο ακίνητο μετά τη μεταβίβαση, όπως. π.χ. διάφορα σωματεία ΑμεΑ, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, η ΕΜΥ και προσωρινά υπηρεσίες του Λιμενικού. Τον μεγαλύτερο χώρο που πρέπει να εκκενωθεί καταλαμβάνει πάντως ακόμα το αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ. Και, βέβαια, προϋποτίθεται η δικαστική ωρίμανση του ακινήτου, δηλαδή να μην εκκρεμούν προσφυγές που υποβλήθηκαν έως την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προαναφέρθηκαν και άλλων διοικητικών πράξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η χθεσινή απόρριψη της προσφυγής για τον χαρακτηρισμό επιπλέον κτιρίων ως διατηρητέων