κροδεξιό παραλήρημα στη σκιά του Λευκού Πύργου - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

κροδεξιό παραλήρημα στη σκιά του Λευκού Πύργου

Oλοκληρώθηκε το συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου που συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.
Από το συλλαλητήριο δεν έλειψαν οι εθνικιστικές κορώνες, οι διχαστικές ομιλίες και οι «σκοταδιστικές» συμπεριφορές ενώ επεισόδια σημειώθηκαν με επιθέσεις σε διαδηλωτές της αντισυγκέντρωσης.  
Φραγκούλης Φράγκος: «Θα μας βρουν μπροστά τους»
Ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων διεμήνυσε πως «θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν είμαστε έρμαια, τελείωσαν αυτά. Θα προστατέψουμε τη Μακεδονία μας» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα «για να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εάν πρέπει θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων».
Ο στρατηγός εν αποστρατεία έστειλε επίσης μήνυμα στην ΠΓΔΜ να γκρεμίσει τα «αγάλματα- τερατουργήματα» που έχουν στηθεί στη γειτονική χώρα, αλλά και να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου τους που έχει ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος». «Δεν θέλουμε να τους καταστρέψουμε, να τους διαλύσουμε το κράτος, αλλά να μας σεβαστούν επιτέλους. Δεν τους απειλούμε (...). Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ο στρατηγός Φράγκος, ενώ έκανε λόγο για «γυφτοσκοπιανούς».
Ο Φ. Φράγκος επιτέθηκε και κατά του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και πρότεινε ένα έκτο όνομα για την ονομασία των Σκοπίων, το Monkey Macedonia (μαϊμού Μακεδονία) ενώ έκλεισε  την ομιλία του, σημειώνοντας: «Θα μας βρουν μπροστά τους με ότι σημαίνει αυτό, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες του Συντάγματος και της πραγματικής Δημοκρατίας. Φωνή λαού, οργή θεού».
Για προδοσία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσίπρας, η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία».
Το «παρών» έδωσαν...
Άνθρωποι κυρίως από τη Μακεδονία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας κατέφθασαν με εκατοντάδες πούλμαν στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στους γείτονές μας, για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Ελληνικές σημαίες ανέμιζαν, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν παραδοσιακές στολές και χορεύανε υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.
Τα περισσότερα κόμματα κράτησαν αποστάσεις. Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.
Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης,  Γιάννης Σαρίδης,  Αριστείδης Φωκάς.
Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.
Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.
Στο συλλαλητήριο παρευρέθη και η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Εύα Καϊλή. Σκληρή είναι η απάντηση του Δημήτρη Χατζησωκράτη σε όσους, όπως αναφέρει, του λένε «να χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας» Εύα Καϊλή για τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έγραψε: «Σε όσους και όσες μου λένε «να την χαίρεστε την ευρωβουλευτίνα σας με την παρουσία της στο συλλαλητήριο» απαντώ ξεκάθαρα: ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ! Έτσι σίγουρα δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα!».
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι αστυνομικές αρχές ήταν σε επιφυλακή, καθώς αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στην περιοχή της Καμάρας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Επεισόδια έγιναν όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών με κουκούλες επιχείρησε να προσεγγίσει τους αντιεθνικιστές στην Καμάρα, ενώ επίθεση ακροδεξιών έγινε στην κατάληψη Libertatia και ξέσπασε πυρκαγιά.