«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση 6,7 δισ. ευρώ

Oλοκλήρωσε το Eurogroup τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup, στην οποία επισημαίνεται και η ανάγκη ολοκλήρωσης και των ελάχιστων τεχνικών προαπαιτουμένων που εκκρεμούν, «τo Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελευταία στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018»
Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το Eurogroup σημειώνει πως «τώρα ξεκινάει το τεχνικό έργο του Euroworking Group για το μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το τεχνικό έργο είναι, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί και εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Το Eurogroup καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη τη συνολική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης κατά την επικαιροποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες υπήρξε πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά ικανοποιητική την συνεργασία των θεσμών με τις ελληνικές αρχές. Όπως είπε, με το κλείσιμο όλων των προαπαιτουμένων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα διερευνήσουν πώς η ελάφρυνσή του θα συνδεθεί με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε πως η εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ θα γίνει σε δύο υποδόσεις. «Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις, η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου», είπε. Τα υπόλοιπα θα δοθούν ως την άνοιξη ανάλογα με την «εκκαθάριση» των ληξιπρόθεσμων και με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Είναι όντως καλά νέα για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. «Η διαδικασία πήγε απαλά, πιο πολύ από ό,τι περιμέναμε. Το κατάλαβαν και οι αγορές και γι’αυτό τα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων είναι τέτοια, που δεν τα έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό», είπε. «Η ανάπτυξη είναι τώρα το κλειδί. Η Ελλάδα είναι εκτός κρίσης, αρκετά σταθερή, τώρα το ερώτημα είναι πώς να επανέλθει η ανάπτυξη. Με ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους θα το δούμε αυτό», σημείωσε, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην πορεία των ομολόγων, υπογραμμίζοντας ότι οι αποδόσεις υποχωρούν συνεχώς.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι σε αυτό συμφώνησαν σήμερα όλες οι χώρες μέλη της ευρωζώνης. Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι στόχος είναι «να γίνει στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα μια κανονική χώρα με κανονικά δίκαιωματα και κανονικές υποχρεώσεις».  Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι: «οι λέξεις που χρησιμοποίησε το Ταμείο σήμερα ήταν θετικές. Γενικά, το κλίμα ήταν θετικό. Πιστεύω ότι εντυπωσιάστηκαν από τη σημαντική πρόοδο που έγινε από την Ελλάδα και για την Ελλάδα».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της γ’ αξιολόγησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ τόνισε πως «τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στα τελικά στάδια του προγράμματος». Σε ανάρτησή του στο Twitter στον απόηχο του Eurogroup, επεσήμανε ότι αναμένει την αύξηση την εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε», πρόσθεσε.
Ικανοποίηση Τσακαλώτου για το ζήτημα του χρέους
«Τα πράγματα έχουν αναστραφεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε πως «ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία». Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι ήταν ένα ακόμη καλό Eurogroup για την Ελλάδα και ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι αισιόδοξοι για την πορεία βάσει της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ουσιαστικά έχει πολιτικά τελειώσει η γ’ αξιολόγηση, ενώ διευκρίνισε πως υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα, κατά βάση τεχνικής φύσης, τα οποία μένουν να ολοκληρωθούν. Τόνισε εξάλλου ότι η δ’ αξιολόγηση δεν θα έχει πολλά προαπαιτούμενα, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος που κατά τη διάρκεια του Eurogroup τέθηκε επί τάπητος η δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδεθούν με την ανάπτυξη τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για το χρέος, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Υπογράμμισε επίσης ότι 1,9 δισ. ευρώ από την εκταμίευση είναι για να δημιουργήσει η χώρα «μαξιλαράκι» εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι συζητήθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα.