Κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 30 μέρες αποφάσισε ο ΟΗΕ - Βομβαρδισμός της Αν. Γούτα μετά τη συμφωνία - ΜΕΤΕΧΩ

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 30 μέρες αποφάσισε ο ΟΗΕ - Βομβαρδισμός της Αν. Γούτα μετά τη συμφωνία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόφαση που ζητεί 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού, έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής- Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός λέει η Ρωσία - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Αν. Γούτα

(φωτ.: Μπάντρα Μοχάμεντ - περισσότερες εδώ)
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε απόφαση που ζητά 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία για να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και η μεταφορά ασθενών από τις ζώνες των συγκρούσεων με την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού, έπειτα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Στόχος είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών και η απομάκρυνση των ασθενών και των πιο βαριά τραυματισμένων.
«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.
Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες , καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.
Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.
Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.
 outdoor

Νέο Χαλέπι

Η διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του κειμένου υπήρξε δύσκολη, καθώς η Σουηδία και το Κουβέιτ προσπαθούσαν να αποφύγουν το ρωσικό βέτο.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η πολιορκία της ανατολικής Γούτα, περιοχής που βρίσκεται στην περιφέρεια της Δαμασκού και τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτικών δυνάμεων επιδεινώθηκε. Περισσότεροι από 500 άμαχοι σκοτώθηκαν εκεί τις τελευταίες ημέρες κατά τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της κατοικημένης ζώνης από τις αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.
Τις τελευταίες αυτές δύο εβδομάδες, κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πήρε την πρωτοβουλία για μία προσπάθεια τερματισμού της «κόλασης αυτής επί της γης», σύμφωνα με τα λόγια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η καθυστερημένη διεθνής πίεση δεν ήρθε παρά τις τελευταίες 48 ώρες του εφιάλτη της ανατολικής Γούτα.
Η κατάσταση στον θύλακα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Η Ρωσία είχε και τότε κερδίσει χρόνο πριν ο ΟΗΕ καταφέρει την άρση της πολιορκίας της πόλης και την εκκένωσή της.
Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι παραδέχθηκε σήμερα αυτόν τον παραλληλισμό.
«Ναι, η ανατολική Γούτα θα γίνει ένα νέο Χαλέπι», αλλά στο Χαλέπι σήμερα «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν τελείως φυσιολογικά», είπε. Πριν προβλέψει ότι και το Ιντλεμπ, μία άλλη εστία συγκρούσεων, θα γίνει και αυτό με τη σειρά του νέα Χαλέπι...
Περισσότερα από 13,1 εκατομμύρια Σύροι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ανάμεσά τους 6,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της ρημαγμένης έπειτα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου τους χώρας. Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών και των αγνοουμένων.
(Βίντεο που τράβηξαν διασώστες στην Ανατ. Γούτα την ώρα του βομβαρδισμού)
 1 person, standing and outdoor

«Δεν θέλουμε να μας δώσετε να φάμε ή να πιούμε. Μόνο σταματήστε τη σφαγή!»

   
Στην Ντούμα, την κύρια πόλη της Ανατολικής Γούτα, που βομβαρδίσθηκε σφοδρά το πρωί, πολλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιών, μεταφέρθηκαν σε μια αυτοσχέδια κλινική, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τυλιγμένα μέσα σε κουβέρτες, τοποθετήθηκαν σ' ένα δωμάτιο που μετατράπηκε σε νεκροτομείο.
 one or more people and outdoor
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε αυτό που συμβαίνει στη Γούτα», λέει με οργή στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος, ο Σάλεμ.
«Περιμένουμε από την Ευρώπη και την Αμερική που νοιάζονται για τη ζωή μιας γάτας κι ενός σκύλου, να αντιδράσουν την ώρα που εκατοντάδες άμαχοι χάνουν τη ζωή τους από τις συριακές, ρωσικές και ιρανικές βόμβες μπροστά στα μάτια όλων».
«Πώς το Συμβουλιο Ασφαλείας δεν καταφέρνει να υιοθετήσει μια απλή απόφαση για να σταματήσει το πυρ εναντίον των αμάχων; Δεν θέλουμε να μας δώσετε να φάμε ή να πιούμε. Μόνο σταματήστε τη σφαγή!».

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα πτώματα»   

Οι διασώστες στην Ανατολική Γούτα της Συρίας λένε πως οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν για διάστημα αρκετό ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τα πτώματα, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι επιδρομές του συριακού καθεστώτος έχουν σκοτώσει μέσα σε επτά ημέρες περισσότερους από 500 αμάχους, μεταξύ των οποίων 123 παιδιά, σ' αυτό το προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τις 18 Φεβρουαρίου.
Ο απολογισμός αυξηθηκε μετά την ανακάλυψη νέων πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια και τον θάνατο και άλλων θυμάτων σήμερα, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Μέσα σε επτά ημέρες, 505 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα στους οποίους 123 παιδιά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.
Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 29 άμαχοι, οι 17 από τους οποίους στην Ντούμα, τη μεγάλη πόλη της Γούτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Επλήγησαν επίσης η Χαμουρίγια και άλλες πόλεις, όπως η Καφρ Μπάτνα και η Χαράστρα.
«Οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι, δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε τους μάρτυρες χθες και προχθές επειδή τα αεροπλάνα γύριζαν στον ουρανό», δήλωσε ο Σιράζ Μαχμούντ, εκπρόσωπος της πολιτικής άμυνας στην Ανατολική Γούτα.
 one or more people, people standing and outdoor
(όλες οι φωτ. από τον Μπάντρα Μοχάμεντ, φωτορεπόρτερ του European Press Agency)
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τον συριακό στρατό.
Η κυβέρνηση της Δαμασκού και η σύμμαχός της Ρωσία υποστηρίζουν πως στοχοθετούν μόνο αντάρτες. Έχουν δηλώσει πως επιδιώκουν να σταματήσουν τις επιθέσεις με βλήματα όλμων εναντίον της πρωτεύουσας και έχουν κατηγορήσει τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ασπίδες.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ