Με 56% ο Ν. Αναστασιάδης επανεκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Με 56% ο Ν. Αναστασιάδης επανεκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου

Άνετη επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Με καταμετρημένο των 39% των ψήφων, ο νυν Πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 57,22% έναντι 42,78% του αντιπάλου του Σταύρου Μαλά.

Mε καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια από 1.064 από τα 1121 εκλογικά τμήματα, ο Ν. Αναστασιάδης επανεκλέγται με ποσοστό 56% και 202 χιλιάδες ψήφους, ενώ ο Στ. Μαλάς κατακτά το 44% και 159 χιλιάδες ψήφους. 
 
 
 
Ο Σταύρος Μαλάς τηλεφώνησε  στον Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για τη νίκη του, παραδεχόμενος με αυτό τον τρόπο την ήττα του. 
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ψήφισε περίπου το 73% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, σε σχέση με το 71,88% του πρώτου γύρου των εκλογών.
Άντρος Κυπριανού: «Δώσαμε τη μάχη με αξιοπρεπεία και αξιοπιστία»
 
“Το αποτελεσμα δεν μας ικανοποιεί. Δώσαμε τη μάχη με αξιοπρεπεία και αξιοπιστία” δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ συμπλήρωσε: «Χάσαμε την εκλογή αλλα ευχαριστούμε τις χιλιάδες των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την υποψηφιοόητα του Σταύρου Μαλά. Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Συγχαίρουμε τον κ. Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ παραμένει στην αντιπολίτευση. Δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική. Ο Σταυρος Μαλάς δεν κέρδισε τις εκλογές θέλουμε όμως να τον ευχαριστήσουμε.»

 

Συγχαρητήρια Γιούνκερ
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε τα ακόλουθα:
«Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.  
Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος όσο ποτέ να βοηθήσω στις προσπάθειες σας για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου.
Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας στενά κατά τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε μια πιο ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική Ένωση».
Στον πρόεδρο Αναστασιάδη τηλεφώνησε και τον συνεχάρη και ο ανθυποψηφιός του Σταύρος Μαλάς όπως επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι ξένοι ηγέτες.

Η εκλογική αναμέτρηση ήταν η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dialogos.com.cy