Τι άκουσαν οι δήμαρχοι από το Σκουρλέτη - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Τι άκουσαν οι δήμαρχοι από το Σκουρλέτη

Μια εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση, αναφορικά με τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τα ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), στα γραφεία της Ένωσης, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου της, Δημάρχου Νικαίας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη.
Η συζήτηση, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες και επεκτάθηκε σε πολλά ζητήματα, διεξήχθη για πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο και κατά γενική ομολογία ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική και χρήσιμη. Βασικά πεδία που συζητήθηκαν ήταν το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες και τα διοικητικά προσκόμματα στη λειτουργία τους, οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, καθώς και άλλα σημεία που χρειάζονται μεγαλύτερες ή μικρότερες διευκρινίσεις ή διορθωτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα αποτιμήθηκαν οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες συμβάλουν θετικά στο έργο των δήμων και στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε εκτενώς στις βασικές αρχές της πρώτης φάσης της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα περιλαμβάνει ώριμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων:  τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές  εκλογές. Τη διαρκή επιτροπή που θα αξιολογεί και θα εκφέρει γνώμη για τις συνέπειες κάθε νομοσχεδίου που προβλέπει αλλαγές αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη διαφορετική προσέγγιση στη δομή των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, με καθετοποιημένη εκπροσώπηση των υπουργείων και μετάθεση αρμοδιοτήτων. Τη δημιουργία Ελεγκτή Νομιμότητας  υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Απαντώντας σε ερωτήματα για τη διαγωνιστική διαδικασία των συνολικά, 8.725 προσλήψεων μονίμων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, ο υπουργός μετέφερε τη διαβεβαίωση  του ΑΣΕΠ ότι όλα θα κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.
Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε, επίσης τους δημάρχους:
−    Για την παράταση που πρόκειται να δοθεί με τροπολογία στο πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, που αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής
−    Για την προωθούμενη τροπολογία που θα αντιμετωπίζει με σαφήνεια το καθεστώς επιβολής δημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
−    Για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ  για το 2018, (500 εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) που περιλαμβάνουν  στοχευμένες ενέργειες, αυτόνομες ή συμπληρωματικές σε μεγαλύτερες Δράσεις. Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ένταξης στο ένα πρόγραμμα, που αφορά μεταξύ άλλων στην ανέγερση δημοτικών κτιρίων, των συντηρήσεων σχολικών κτιρίων. Τις επόμενες δύο εβδομάδες  αναμένονται οι προσκλήσεις για την προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και κατασκευής Παιδικών Χαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ  (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη)
−    Για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούν με το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας
−    Για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έργο που η υλοποίησή του ξεκινά σύντομα