Οι πέντε «πατριώτες» του συλλαλητηρίου της Αθήνας - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Οι πέντε «πατριώτες» του συλλαλητηρίου της Αθήνας

Προβλέπουν ότι την Κυριακή στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν από 1 έως 1,5 εκατομμύριο πολίτες για να διαδηλώσουν για το Μακεδονικό, δηλώνουν ότι δεν είναι εθνικιστές αλλά απλώς πατριώτες, και διαβεβαιώνουν ότι η χρηματοδότησή τους είναι απολύτως διαυγής και η προέλευσή της θα δημοσιοποιηθεί με πλήρη στοιχεία και αριθμούς την επόμενη εβδομάδα.
Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αθήνας – με πρωταγωνιστικό ρόλο οι περισσότεροι και σε εκείνο της Θεσσαλονίκης – ενώνονται κάτω από την ομπρέλα των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και έχουν ανακοινώσει ως επίσημους κεπροσώπους τους τέσσερα πρόσωπα: Τους Νίνα Γκατζούλη, εκπρόσωπο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Μιχάλη Πατσίκα, εκπρόσωπο του «Θερμαϊκός Ωρα Μηδέν – Ακομμάτιστοι Πολίτες», Γιώργο Τάτσιο, πρόεδρο  των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας ανά την Ελλάδα, και  Γεωργία Μπιτάκου, δημοσιογράφο – διοργανώτρια αγωνιστικών εκδηλώσεων. Μαζί τους, στο συντονιστικό όργανο μετέχει επίσης και ο Στέργιος Καλόγηρος, που ήταν στους κεντρικούς ομιλητές και του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης.
Ο Στέργιος Καλόγηρος, μετά την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα οι διοργανωτές, εκτίμησε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι στο Σύνταγμα την Κυριακή θα συγκεντρωθούν «το ελάχιστο ένα εκατομμύριο πολίτες» και είπε ότι στόχος είναι το πλήθος να φθάσει έως τις αρχές της Συγγρού και «να γεμίσει την Ακαδημίας, την Σταδίου, την Πανεπιστημίου μέχρι την Αμερικής». Ο έτερος εκπρόσωπος των διοργανωτών Μιχάλης Πατσίκας έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη μιλώντας στον real FM. «Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατομμύριο πολίτες», είπε προθέτοντας: «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Να κατέβουν όλοι χωρίς φόβο».
Ποιά είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να οργανώσουν ένα από τα πιο μαζικά συλλαλητήρια που έχει ζήσει η Αθήνα; Ποιά είναι η πορεία τους, πολιτική και κοινωνική, και ποιο είναι το πολιτικό τους προφίλ; Και πόσο πατριωτικά ή πόσο εθνικιστικά είναι τελικά τα κίνητρά τους;
Τα στοιχεία, τα γραπτά και το παρελθόν των περισσότερων εκ των διοργανωτών δίνουν μάλλον εύγλωττες απαντήσεις:
Ο Στέργιος Καλόγηρος είναι κουμπάρος του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο διατηρεί σχέσεις από την εποχή της ΠΟ.ΛΑΝ. Είναι ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Smile TV, κι έχει πολιτική εκπομπή στο περιφερειακό κανάλι Βεργίνα TV.
Από την εκπομπή αυτή, όσο και από άλλα δημόσια βήματα διακηρύσσει σταθερά την άποψή του περί καταπιεσμένης σλαβόφωνης και βλαχόφωνης ελληνικής μειονότητας στην πΓΔΜ που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και η οποία “μετά την διάλυση αυτού του κρατιδίου” πρέπει να ενσωματωθεί στην πατρίδα Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό ήταν το απόσπασμα της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης: «Σας μεταφέρω», είπε, «την αγωνία των ιδίων, αλλά και όλων εμάς των πυρωμένων βλαχόφωνων Ελλήνων, να προστατευθούν τώρα τα αδέλφια μας, και όταν θα διαλυθεί αυτό το κρατίδιο να μη χωριστεί η πατρίδα τους ανάμεσα σε μια «Αλβανία» και μια «Βουλγαρία», αλλά να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην αγκάλη της αγαπημένης πατρίδας Ελλάδας».
Ο Μιχάλης Πατσίκας,  έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί με τον Οθωνα Ιακωβίδη είχαν κινηθεί πολύ δραστήρια για την οργάνωση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, τότε όμως είχαν καταγγελθεί δημόσια από άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που αποχώρησαν ότι «επιχείρησαν να δώσουν πολιτική χροιά στο συλλαλητήριο» και επάβαλλαν, παρ' ότι η πλειοψηφία του συντονιστικού τον είχε απορρίψει, ως βασικό ομιλητή τον απόστρατο στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη.
Η Μίνα Γκατζούλη είναι εκπρόσωπος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και πρόεδρος στο Διεθνές Ιδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου με έδρα τη Νέα Υόρκη και ελληνικό παράρτημα στην Κατερίνη. Στις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου ανήλει και η “Παμμακεδονική ΑΕ” των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχε ιδρυθεί το 1947 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού στους κόλπους της ομογένειας, και στήριξε με θέρμη την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία.
Ο Γιώργος Τάτσιος δημιούργησε την Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας Ελλάδας για να αποτρέψει την οικειοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης των Μακεδόνων από τους βόρειους γείτονές μας. Οπως ο ίδιος έχει πει σε ιστοσελίδα της Μακεδονίας η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε μετά «την καταχρηστική οικειοποίηση των σλαβόφωνων ιδιωμάτων εκ μέρους "αυτονομιστών" Μακεδόνων και τη σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων».
Η Γεωργία Μπιτάκου δηλώνει δημοσιογράφος, αλλά παράλληλα ασχολείται και με την διοργάνωση των λεγόμενων «No limits» (εκτός ορίων) αγώνων Kick boxing. Στους εν λόγω αγώνες κάνουν συχνά την εμφάνισή τους μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό της στίγμα ενδεικτικές έιναι δύο μόνον από τις αναρτήσεις της κυρίας Μπιτάκου στο Facebook:
  • «Ο αγώνας για λευτεριά τώρα ξεκίνησε και πρέπει να λήξει όταν τελειώσουμε με την κατοχή , όταν αδειάσει η Βουλή από το κηφηναριό των δωσίλογων…»
  • «Αυτούς ταΐζουμε μέσα στη Βουλή !!!! Της ίδιας στόφας ΕΦΙΑΛΤΕΣ!!!!!!», είχε επίσης γράψει σχολιάζοντας την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι δεν θα πάει στο συλλαλητήριο .
  • «Με τη λογική των Σκοπιανών λοιπόν να επιδιώξουν και οι υπόλοιποι του χάρτη να ονομαστούν Μακεδονία μέχρι και οι βορειοδυτικοί Ινδοί, ΑΛΛΑ να μάθουν Ελληνικά να προσαχθούν στο Ελληνικό κράτος… Πρέπει να τους τελειώσουμε και μπορούμε πριν μας αφανίσουν ολοκληρωτικά !!!!»