Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία - ΜΕΤΕΧΩ

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας το σύνολο των «27» ηγετών της ΕΕ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία καλώντας την να σταματήσει επειγόντως την παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και δήλωσε την αλληλεγγύη της ΕΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς. «Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ηγέτες της Ε.Ε. για την προκλητική στάση της Τουρκίας.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», συμπλήρωσε.