Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1.Οι πέντε «πατριώτες» του συλλαλητηρίου της Αθήνας. Προβλέπουν ότι την Κυριακή στο Σύνταγμα θα συγκεντρωθούν από 1 έως 1,5 εκατομμύριο πολίτες για να διαδηλώσουν για το Μακεδονικό, δηλώνουν ότι δεν είναι εθνικιστές αλλά πατριώτες, και διαβεβαιώνουν ότι η χρηματοδότησή τους είναι απολύτως διαυγής. 
2. Θέματα εθνικής ταυτότητας έθεσε, μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ανεβάζοντας τους τόνους στις διαπραγματεύσεις. Διαβάστε επίσης - Υπ. Εξωτερικών κατά Νίμιτς: Δεν ερμηνεύουμε μη μας ερμηνεύεις
3. Σκληρή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, που απειλούσε ότι αν κάποιος Έλληνας ανέβει στα Ίμια, τότε θα του σπάσει τα χέρια και τα πόδια, ακόμη και αν είναι ο πρωθυπουργός.
4. Την παραδοχή ότι η ΝΔ έχει δυο γραμμές για το Σκοπιανό, η μία του Βουκουρεστίου για σύνθετη ονομασία και η άλλη του 1992, χωρίς τον όρο «Μακεδονία», έκανε σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης. 
5. Εισαγγελική έρευνα για την ανάρτηση μέλους του Ρουβίκωνα στην οποία αναφέρει ότι την ερχόμενη Κυριακή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα «μπορεί να χυθεί αίμα». Ρουβίκωνας: «Δεν θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να μας βάζουν φωτιά»
6. Σκάνδαλα. Μια λέξη περιγράφει την ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα τελευταία χρόνια. Μετά το σκάνδαλο του λογισμικού αλλοίωσης των τιμών εκπομπής ρύπων ήρθε εκείνο του «Συνδικάτου των πέντε», τα πειράματα σε ανθρώπους και οι κατηγορίες για επιβολή καρτέλ στον χάλυβα. 
7. Οι «γκουρού» της Σίλικον Βάλεϊ εξηγούν γιατί «η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη». Τα ερωτήματα δεν διατυπώνονται πια μόνο από τον Τύπο και το ευρύ κοινό, αλλά πλέον από τους ίδιους τους τεχνικούς και ειδικούς επιστήμονες.
8. Μπορεί η αύξηση της ζήτησης λεμονιού να συνδέεται με τη γέννηση και την ανάπτυξη της μαφίας στη Σικελία τον 19ο αιώνα; Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα, που έφερε στο φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία ξεκινούν από τους ναπολεόντιους πολέμους και την έξαρση του σκορβούτου στον βρετανικό στόλο. 
9. Εμβόλιο ελπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου. Απευθείας τοπικός «εμβολιασμός» των όγκων των ποντικιών με δύο ουσίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, οδήγησαν στην εξαφάνιση κάθε ίχνους καρκίνου από πειραματόζωα.
10. Ο Ντάνιελ Ντέι Λούις στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του. Με λίγες αλλά καλές ταινίες μας υποδέχεται η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα καθώς μόλις τέσσερα καινούργια φιλμ βρίσκουν τον δρόμο τους προς την μεγάλη οθόνη.