Έξοδος από το μνημόνιο και χρέος στο EuroWorking Group - ΜΕΤΕΧΩ

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Έξοδος από το μνημόνιο και χρέος στο EuroWorking Group

Με κύριο θέμα την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το ελληνικό χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης θα συνεδρίασε το EuroWorking Group.
 
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα πρώτα σχέδια στα οποία έχουν καταλήξει οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να διαπιστωθεί η επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος.
Τις συζητήσεις απασχόλησαν τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup. Οι τεχνικές συζητήσεις και τα σενάρια θα συνεχιστούν και στις επόμενες 30 μέρες, ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο στις αρχές Μαρτίου και να εγκριθεί από το Eurogroup του επόμενου μήνα, στις 12 Μαρτίου.
 
Στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.
Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι μια ανταλλαγή χρέους, στην οποία ο ESM θα αγοράσει 13 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Ο ESM θα δώσει χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις, προσφέροντας στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση.
 
Ωστόσο το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:
 Τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με την πορεία εξέλιξης του ΑΕΠ.
Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) με δάνειο από τον ESM. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,8%, ενώ του ESM 0,8 - 0,9%. 
 Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.
 Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).
 Τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:
 Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια.
 Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.
 Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.