Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Στο Υπ. Οικονομίας ο Γιάννης Δραγασάκης - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Στο Υπ. Οικονομίας ο Γιάννης Δραγασάκης

Aνακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλο το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για ένα μικρό και διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά με δύο κινήσεις έκπληξη, καθώς θέση στο νέο υπουργικό σχήμα αναλαμβάνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.
Ειδικότερα ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης αναλαμβάνει το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σημειώνεται πως ο Γιάννης Δραγασάκης θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 
Κατά τα λοιπά ο Δημήτρης Βίτσας, που αντικαταστάθηκε από τον Φώτη Κουβέλη, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Γιάννης Μουζάλας, που πρόσφατα είχε νοσηλευτεί με υπερκόπωση, αποχωρεί από την κυβέρνηση και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τις ανακοινώσεις σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στο κυβερνητικό έργο».
Επίσης τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Μερόπη Τζούφη. Η θέση είχε μείνει κενή ύστερα από την αποχώρηση του Κώστα Ζουράρι. Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Νάσος Ηλιόπουλος.
Τέλος, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Στρατής. Σημειώνεται πως ο κ. Στρατής τοποθετήθηκε ως δεύτερος υφυπουργός με αρμοδιότητά του τα πολιτιστικά θέματα και δεν επηρεάζει το ρόλο του Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα του αθλητισμού. 
Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες ενώ καμία άλλη αλλαγή δεν επέρχεται στο Κυβερνητικό σχήμα». «Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και όλες τους», κατέληξε. Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει την Πέμπτη στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Βιογραφικό του Κωνσταντίνου Στρατή
Ο Κωνσταντίνος Στρατής είναι αρχαιολόγος, υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, ο Κων. Στρατής είναι μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Ο αρχαιολόγος Κώστας Στρατής επιστρέφει, με ένα διάλειμμα, στο υπουργείο Πολιτισμού καθώς διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΥΠΠΟΑ Αριστείδη Μπαλτά, αποσπώμενος από το επιτελείο του Γιάννη Δραγασάκη. Την ίδια περίοδο συμμετείχε στο Δ.Σ του ΤΑΠΑ, με πρόεδρο την κ. Λούβη, όπου παρέμεινε μέχρι την καρατόμηση όλων των μελών του από την κ. Κονιόρδου το καλοκαίρι του 2017. Πολλοί εκτιμούν πως η επιστροφή του στο υπουργείο Πολιτισμού είναι και ένα μήνυμα προς την υπουργό Λυδία Κονιόρδου πως δεν θα αποφασίζει πλέον μόνη για τα μεγάλα ζητήματα, καθώς στο παρελθόν έχει επικριθεί -τουλάχιστον- για ατολμία. Στο μέτωπο του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοηθείας αναμένεται ο κ. Στρατής να αναλάβει τα ηνία. 
Βιογραφικό του Νάσου Ηλιόπουλου
Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν από τις 11/11/2016 ως σήμερα Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα, είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Βιογραφικό της Μερόπης Τζούφη
Η Μερόπη Τζούφη, γεννήθηκε (καταγωγή από το Κεντρικό Ζαγόρι) και από το 1985 κατοικεί μόνιμα στα Γιάννενα. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανεξελέγη στις Βουλευτικές Εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Αποφοίτησε το 1982 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων (ΕΚΠΑ) και ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (1985-1989), στο οποίο εργάσθηκε κατόπιν ως Επιμελήτρια του ΕΣΥ (1990-2002). Στη συνέχεια, μετέβη για μετεκπαίδευση στην Αγγλία, στο αντικείμενο της Παιδιατρικής Νευρολογίας (Τμήμα Παιδιατρικής Νευρολογίας - Παιδιατρικής Κλινικής Νευροφυσιολογίας, The Hospital for Sick Children, Great Ormond Street, London, UK, Τμήμα της Αναπτυξιακής Ιατρικής, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου).
Εξελέγη Λέκτορας Παιδιατρικής (2002) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στον Τομέα Υγείας του Παιδιού, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2006-2012). Σήμερα εργάζεται ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι υπεύθυνη της Παιδονευρολογικής Μονάδας, του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου, καθώς και του Εργαστηρίου Νευροφυσιολογίας για παιδιά, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρίας (για 3 διετίες, έως το 2013). Επίσης είναι Επιστημονική Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, για τη βελτίωση της φροντίδας, την επέκταση της λειτουργίας της και της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, νοητική υστέρηση, νευρομυϊκά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αυτισμό, ΔΕΠΥ, κ.α.).