Παράταση της αγωνίας για τη Συρία - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Παράταση της αγωνίας για τη Συρία


Μετά τις απειλές σε λεκτικό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας παρατείνεται η παγκόσμια ανησυχία για τη Συρία, ενώ η Μόσχα ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία και του γενικού γραμματέα του την Παρασκευή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής, Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου» και κάλεσε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον Συρίας.
Ακόμη, η Σουηδία υπέβαλε στο Συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος που αφορά την αποστολή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία προκειμένου να εκκαθαρίσουν «μια και καλή» τα χημικά όπλα από τη χώρα αυτή.
Το 15μελές Συμβούλιο δεν κατάφερε να περάσει κανένα από τα τρία ψηφίσματα που είχαν υποβληθεί την Τρίτη και αφορούσαν τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, αφού η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος.

Χαμήλωσε τους τόνους ο Τραμπ

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαμήλωσε τους τόνους κι ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα» θα λάβει τις αποφάσεις του υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είπε «πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία» και ότι «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν για να «ανταλλάξει απόψεις» για την κατάσταση στην Συρία. 
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με συμβούλους του για την κατάσταση στη Συρία και δεν «ελήφθη καμία τελική απόφαση», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ έχει προγραμματιστεί ο Αμερικανός πρόεδρος να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τη πρωθυπουργό της Βρετανίας,  Τερέζα Μέι.

AP Photo

Ανάληψη δράσης θέλει η Βρετανία

Στη Βρετανία οι υπουργοί της κυβέρνησης συμφώνησαν ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση.
«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ», υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.
Στην έκτακτη συνεδρίαση για τη συζήτηση της συμμετοχής της Βρετανίας σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση να ευθύνεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Επίσης, το Λονδίνο υπέβαλε αίτημα στις κυπριακές αρχές για δέσμευση περιοχών του εναρίου χώρου έξω από το Ακρωτήρι για σκοπούς ετοιμάτητας, ενώ ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στο τι συμβαίνει ή ενδέχεται να συμβεί στη Συρία.

«Αποδείξεις για τα χημικά»

Ειδκοί του Οργανισμού απαγόρευσης χημικών όπλων θα στείλουν στη Συρία ειδικούς, προκειμένου να αποφανθούν εάν έγινε επίθεση με χημικά το περασμένο Σαββατοκύριακο. 
Ήδη αμερικανοί αξιωματούχοι, που συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της επίθεσης και τα δείγματα βγήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, κυρίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα, σύμφωνα με το κανάλι MSNBC.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι το Παρίσι έχει «την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ».
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή ανησυχία τους» μετά τις «απαράδεκτες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Απριλίου στη Συρία» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Επίσης, «εξέφρασαν τη λύπη τους για το μπλοκάρισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι αποφάσεις του οποίου δεν γίνονται σεβαστές» συνεχίζει η ανακοίνωση δείχνοντας εμμέσως τη Ρωσία.
AP Photo

Απάντηση Ισραήλ στη Ρωσία

Στο μεταξύ το Ισραήλ από την πλευρά του απέρριψε την κατηγορία της Ρωσίας ότι οι επιθέσεις της χώρας του στη Συρία «μόνο επιδείνωσαν» την κατάσταση εκεί. 
«Αυτό που αποσταθεροποιεί τη Συρία είναι η ιρανική επιθετικότητα και οι προσπάθειες του Ιράν να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να απειλήσει το Ισραήλ και άλλα έθνη», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στον Ιρανό πρόεδρο δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι συριακές δυνάμεις θα «εκδιώξουν τους αμερικανούς κατακτητές» στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ακόμα μία έκκληση ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να διασφαλίσουν ότι θα επιτρέπονται διεθνείς παρατηρητές εντός και γύρω από την περιοχή της χημικής επίθεσης στη Ντούμα.
Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της επίθεσης και ότι «είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν».
Σε συνέντευξή του ο ίδιος δήλωσε το εξής: «Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».
ΑP Photo