Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1) Τα καλά νέα είναι ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με αφορμή την Συρία παραμένει σε επίπεδο… twitter και δηλώσεων. Τα κακά νέα είναι ότι η ένταση είναι στο «κόκκινο», με την Ρωσία να κάνει λόγο για υποτιθέμενη επίθεση με χημικά που «σκηνοθετήθηκε» από την οργάνωση αρωγής «Λευκά Κράνη». Ο Πούτιν κάνει έκκληση για «κοινή λογική», η Άγκυρα καλεί Ουάσιγκτον και Μόσχα να σταματήσουν να τσακώνονται σαν «νταήδες του δρόμου» και ο Τραμπ να εναλλάσσει απειλητικά tweet με λιγότερο έντονα.
2Γιατί ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια της ελληνικής ψυχραιμίας. Μια νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα «στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου» μπορεί και να δοκιμάζει τα όρια της «ασφαλούς προκλητικότητας». Και μπορεί επίσης να τεστάρει την ετοιμότητα, την αντίδραση, αλλά και τα όρια ψυχραιμίας της Αθήνας.
3Τα δύο σενάρια για τα ψηφισμένα μέτρα του 2019: Το ιδανικό σενάριο για την Αθήνα θα ήταν το, ντε φάκτο, «πάγωμα», ή έστω η μετάθεση, των ψηφισμένων μέτρων του 2019.
4Αεροπορική τραγωδία έλαβε χώρα στην Αλγερία, όταν ένα στρατιωτικό μεταγωγικό Ιλιούσιν-76 συνετρίβη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 250 επιβαίνοντες, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμού. 
5Τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ευρώπη η τρίτη νίκη του Ορμπάν; Η συντριπτική νίκη του Βίκτορ Ορμπάν, με 48,5%, στις ουγγρικές εκλογές της Κυριακής, που τον διατηρεί στην θέση του πρωθυπουργού για τρίτη συνεχόμενη φορά, μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως το ποσοστό συμμετοχής που άγγιξε το 70% (69,2%) και η νεοναζιστική αντιπολίτευση, δεν αφήνει περιθώρια αισιόδοξων σκέψεων για την «επόμενη μέρα» στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό.
6) Ο ιρανικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος Νατζί Σερίφι Ζινταστί, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One», τον Ιούνιο του 2014, βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών διωκτικών αρχών εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα.
7) Η Ryanair μειώνει τα δρομολόγια εσωτερικού στην Ελλάδα, λόγω υψηλών χρεώσεων. Κλείνει τη βάση της στα Χανιά και μειώνει τις πτήσεις εσωτερικού στην Ελλάδα.
8) Το αφεντικό του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε επισήμως συγγνώμη στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τα λάθη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και για την πολιτική χειραγώγηση και ανέλαβε την ευθύνη για τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
9) Ο διαστημικός πόλεμος «έρχεται»: Πλέον φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός των πολεμικών εξοπλισμών βγαίνει εκ νέου έξω από την γήινη ατμόσφαιρα, αλλά τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί, πως δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο, αφενός λόγω χρόνιας υποχρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα, αφετέρου λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων στο έδαφος.
10Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.