Θέσεις - ΜΕΤΕΧΩ

Θέσεις

Ενότητες:
H σημερινή κατάσταση - Σε ποιους απευθυνόμαστε - Συμμετοχικός προϋπολογισμός - Ποιότητα ζωής/περιβάλλον - Υγεία - Κοινωνική πολιτική - Πολιτισμός - Άσκηση και αθλητισμός για όλους - Νεολαία /Παιδεία - Τοπική αγορά - Ισότητα - Δημοτικές υπηρεσίες - Επίλογος


Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση ανθρωπιστική κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολεμικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται και οι θεσμοί διαλύονται. Οι συνθήκες ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλάζουν δραματικά. 

Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση (οι δήμοι) έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία και μαρασμό


Αιχμή της μνημονιακής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) είναι: 
  • Η κατάργηση και η υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, όπως οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Bοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ, τα Δημοτικά Iατρεία. Οι απολύσεις ή οι διαπιστωτικές πράξεις που οδηγούν σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων , μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση σε «βασίλειο» της ελαστικής απασχόλησης με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ολιγόμηνες συμβάσεις κτλ.
  • Η υπονόμευση της αυτονομίας των ΟΤΑ με το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, μεθοδεύει την υποταγή των δημοκρατικών αποφάσεων στους κανόνες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Στόχος η δημόσια και δημοτική περιουσία και κάθε κοινωνικό αγαθό να ιδιωτικοποιηθούν. Ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση, ο περιβόητος «Καλλικράτης», είναι μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική «μεταρρύθμιση», το πρώτο δείγμα της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και η παράδοση της οικονομικής πολιτικής στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου. ‘Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να συρρικνώνεται οικονομικά, να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους, να μετατρέπεται σε στείρο διεκπεραιωτικό μηχανισμό.



ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
Το κάλεσμά μας προς τους δημότες σχετικά με το μέλλον του Αγίου Δημήτριου, διαφοροποιείται και βρίσκεται απέναντι από τα φθαρμένα παλαιοκομματικά αφηγήματα, από τα μνημονιακά κόμματα, τους τοπικούς υποστηριχτές τους. Tα αναξιόπιστα πρόσωπα, την παραγοντίστικη λογική της παράταξης που διοικεί το Δήμο με γραφειοκρατικό τρόπο, όλα αυτά σήμερα τα απορρίπτουμε γιατί οδηγούν σε αδιέξοδο.

Επιδίωξή μας είναι να υλοποιήσουμε το όραμά μας στο δήμο και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών που έχουν επιδεινωθεί αφόρητα από την οικονομική κρίση. Επίσης, να επιτύχουμε τη συνεργασία και τις συμμαχίες με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες και κινήματα για τη δημιουργία ευρύτερων συσπειρώσεων, με άξονα την απόρριψη των Μνημονίων και του “Καλλικράτη” και στόχους τη ποιότητα ζωής, την αλληλέγγυα, συμμετοχική, οικολογική και κοινωνική δράση στα δημοτικά πράγματα, την αντιμετώπιση της κρίσης με όρους αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.


ΜΕΤΕΧΩ σημαίνει μέτωπο ενάντια: στις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για το δημότη (άνδρα και γυναίκα, νέο και νέα), την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την έλλειψη πρασίνου και πλατειών, την υποβαθμισμένη καθαριότητα, τον “προκάτ” πολιτισμό με υψηλά κόστη, το κυκλοφοριακό χάος, την ελλιπή αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους από την ανθρωπιστική κρίση συμπολίτες μας.



Χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουμε νέους ελπιδοφόρους δρόμους


- Η Δημοτική Οικολογική και Ριζοσπαστική Κίνησή μας, έχοντας ήδη αποκτήσει εμπειρία από την προηγούμενη τετραετία του συνδυασμού «Μετέχω», τη δράση του Δημοτικού Συμβούλου μας Θανάση Βάσιου, ο οποίος συμμετέχει δυναμικά και στη νέα εκλογική αναμέτρηση, επιδιώκει τη συμπόρευση και συνεργασία με προοδευτικούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται στο χώρο της αριστεράς, της μαχόμενης οικολογίας, αλλά και με ανένταχτους και ανένταχτες, αγωνιστές και αγωνίστριες. Μαζί με τους δημότες του Αγίου Δημητρίου θα αγωνιστούμε για ένα ενωτικό και αυτόνομο κίνημα δημοκρατίας, συμμετοχής και αντίστασης, που θα εκτοπίσει το παλιό, φθαρμένο και εξαρτημένο από το δικομματισμό σύστημα, αντιτάσσοντας στην ιδιοτέλεια, στον παραγοντισμό και στο έλλειμμα αλληλεγγύης, τη δύναμη των αξιών, των αρχών, των οραμάτων, της ηθικής και του αγώνα των δημοτών για τη ζωή, την ύπαρξή τους, την ευημερία τους, σε ένα δημοτικό περιβάλλον ανθρώπινο, αλληλέγγυο , φιλικό, καθαρό και πολιτισμένο.

- Στο κάλεσμα της συντήρησης και των κατεστημένων συμφερόντων, που με το ένα ή το άλλο πρόσωπο διαχειρίστηκαν τα δημοτικά πράγματα με ανοχή στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς, στην κοινωνική εξαθλίωση, στη διάλυση του κρίσιμου λαϊκού και διοικητικού θεσμού της αυτοδιοίκησης και στη βίαιη υποταγή του ενεργού δημότη στην άγρια λιτότητα, αντιπαραθέτουμε τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τη συναπόφαση, την αλληλεγγύη, τη διαφάνεια και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής κατηγορίας , στρώματος, καταγωγής και διαφορετικότητας, πολίτες του Δήμου μας. 

- Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές φιλοδοξούμε να είμαστε όχι «μία από τα ίδια», αλλά «οι άλλοι», δηλαδή ένα διακριτό αυτοδιοικητικό, δημοκρατικό ρεύμα με σχέδιο και μια διαφορετική πολιτική διαδικασία συμμετοχής και χειραφέτησης, απέναντι στο ρόλο του “πελάτη”, του οπαδού και του ψηφοφόρου, που αναπαράγει και ανατροφοδοτεί το αστικό κατεστημένο, αλλά και αρκετές μέχρι σήμερα δημοτικές παρατάξεις που διαχειρίστηκαν το Δήμο για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα.

- Το μαζικό, ανατρεπτικό, αυτοδιοικητικό και ανθρωποκεντρικό ρεύμα που επιδιώκουμε εμείς να συγκροτήσουμε πρέπει να είναι συλλογικό. Κανείς και καμία επικεφαλής δεν έχει το προβάδισμα – όλοι μαζί συλλογικά, ισότιμα και αμεσο-δημοκρατικά, δραστήριοι και μαχόμενοι, αποφασιστικά ενάντια στην κρίση και το αναχρονιστικό δημοτικό κατεστημένο των ταξικών επιλογών, των κοινωνικών διακρίσεων, των πελατειακών σχέσεων θα αλλάξουμε το Δήμο. 

- Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το δημαρχοκεντρικό σύστημα είναι στον αντίποδα της δικής μας πολιτικής, δεν υποκαθιστά τους πολλούς που αποφασίζουν να παρέμβουν συλλογικά και να ορίσουν τη ζωή τους. 

- Αυτό το πρότυπο της ισότιμης και συλλογικής προσπάθειας πρέπει όχι μόνο να το προβάλλουμε, αλλά πρέπει πάνω του να στηρίξουμε τη διευρυμένη συμμαχία των ενεργών πολιτών, η οποία θα αντιμετωπίσει τους «δυνατούς», τους «ανεξάρτητους», τους «παράγοντες» που στηρίζονται στην «οικογενειοκρατία», τα «δαχτυλίδια» και τα «χρίσματα». Θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο Μπραχάμι, όπου οι συνοικίες είναι στο περιθώριο και μόνο το «κέντρο» στο προσκήνιο της δημοτικής εξουσίας. 

- Ας προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε καταλυτικά στη δημιουργία ενός μαζικού, λαϊκού, συμμετοχικού, ενεργού αυτοδιοικητικού κινήματος των δημοτών μας , που αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική οδό για την αλλαγή της πορείας του Δήμου μας με ευθύνη των δημοτών και όχι των σωτήρων και των παντός είδους όψιμων ανεξάρτητων παραγόντων.



Δρούμε Τοπικά, Σκεφτόμαστε Περιφερειακά



ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο προγραμματισμός και ο προϋπολογισμός ενός Δήμου από τους ίδιους τους πολίτες δεν είναι σημερινή ιδέα, είναι θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας και της υπεύθυνης συμμετοχής του δημότη, άνδρα και γυναίκας. Η συγκεκριμένη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, μέσω της οποίας καθορίζεται το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι που διαθέτει ένας Δήμος, με απόφαση των ίδιων των δημοτών, δοκιμάζεται με επιτυχία σε πολλές πόλεις του κόσμου, προωθώντας ένα άλλο μοντέλο συμμετοχικής διοίκησης, βάσει του οποίου οι αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την πόλη δεν μπορεί να μονοπωλούνται από λίγους και «ειδικούς» από τα πάνω. Δεν μπορεί, δηλαδή, να λαμβάνονται αντιδημοκρατικά, γραφειοκρατικά, με αδιαφάνεια. 

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται η διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι τόσο απλός, όσο και το σκεπτικό που τον στηρίζει. Μέσω μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας συμμετοχής με συγκεντρώσεις και λαϊκές συνελεύσεις, οι ίδιοι οι δημότες της πόλης, άνδρες και γυναίκες, καθορίζουν ποια είναι τα έργα που πρέπει να πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή και με ποια σειρά. Τέλος οι εθιμοτυπικές, μια φορά το χρόνο, συγκεντρώσεις του Δημάρχου, που γίνονται με ανούσιο και στημένο τρόπο, για δήθεν απολογισμό στις συνοικίες του Δήμου, χωρίς ενεργή συμμετοχή και γνώμη από τους πολίτες. Αυτό θα αλλάξει ριζικά. Οι συνοικιακές συναντήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τους δημότες θα αποτελούν θεσμοθετημένη διαδικασία εκλεγμένων αντιπροσώπων- συμβούλων της περιοχής που θα συναποφασίζουν μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του Δήμου. 

Με το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, η «χρηστή διαχείριση» και ο «σεβασμός στην κοινωνία των πολιτών» παύουν να είναι συνθήματα υποψηφίων που προσπαθούν να αποπολιτικοποιήσουν τη διοίκηση και να χειραγωγήσουν τους πολίτες και τις τοπικές κινήσεις. Γίνονται πρακτική καθημερινή εμπειρία, που εκπαιδεύει στη συμμετοχική δημοκρατία και εγγυάται την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, αντί για την επίτευξη (πελατειακού) κέρδους και (πολιτικής) εξουσίας για τους λίγους.

Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε απαραίτητη την αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου σε χώρο δημόσιου διαλόγου. Με νέο κανονισμό δημοκρατικής λειτουργίας. Με αναβάθμιση του χώρου του Δημοτικού Συμβουλίου σε δημόσιο χώρο διαλόγου. Έτσι ώστε να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις οι δημότες, να μπορούν να θέτουν ζητήματα, να παρακολουθούν τη λειτουργία του Συμβουλίου και να κρίνουν. 

Είμαστε αντίθετοι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο που επικρατεί σήμερα. Αυτό θα ανατρέψουμε, στηρίζοντας τη λαϊκή συμμετοχή και το ρόλο του δημάρχου ως εκτελεστικού οργάνου των συλλογικών αποφάσεων, των διαβουλεύσεων των δημοτών. Θέλουμε τα μέλη της παράταξης που εκλέγονται ή ορίζονται σε δημόσια αξιώματα να εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας τους. Το πότε και το πώς το αποφασίζει κάθε φορά η Συνέλευση των μελών.


Δημιουργούμε συνθήκες για δράση ενεργών πολιτών και όχι παραγόντων



ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η προστασία και επέκταση του δημόσιου χώρου αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της δημοτικής μας παρέμβασης. Διεκδικούμε απόκτηση νέων κοινόχρηστων χώρων –χώρων πρασίνου, κυρίως μέσω του Πράσινου Ταμείου, που εξυπηρετεί το στόχο αυτό.


ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

Η δημοτική Αρχή οφείλει να υπερασπίζεται μαζί με τους δημότες τόσο τους δημόσιους χώρους όσο και την κατοικία του δημότη.

Διεκδικούμε το δικαίωμα της υπεράσπισης της στέγης των δημοτών (κανένας πλειστηριασμός νοικοκυριού). 

Στηρίζουμε και θα επεκτείνουμε το Γραφείο Ενημέρωσης, Προστασίας και Συμβουλευτικής Υποστήριξης προς τους δημότες που πλήττονται από την κρίση και αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα υπερχρέωσης και κίνδυνο απώλειας της κατοικίας ή της επαγγελματικής τους στέγης, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ) και άλλους κοινωνικούς φορείς. 


Οι ελεύθεροι χώροι, τα πάρκα, ο Ασύρματος, το ρέμα της Πικροδάφνης, δεν θα γίνουν απλά χώροι πρασίνου και περιπάτου, αλλά χώροι ανοιχτοί σε όλους, χώροι δημιουργίας και δράσης, επικοινωνίας και πολιτισμού.

Διεκδικούμε την άμεση απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κεραιών και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την χωροθέτησή τους. 

Διεκδικούμε την απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ, πάγιου αιτήματος των κατοίκων της γύρω από αυτόν περιοχής.

Διεκδίκηση για την περιοχή του Ασυρμάτου, ίδρυσης ΚΕΠ, ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες της περιοχής, αλλά και να τονωθεί η τοπική αγορά.


Ασύρματος

Η βασική μας αρχή είναι ότι οποιαδήποτε μελέτη αξιοποίησης του χώρου, αλλά και του «ΠΕΤΡΙΝΟΥ» που παραμένει στόχος μας, η διεκδίκησή του, θα προωθηθεί, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τους κατοίκους και τις συλλογικότητες και υποβληθούν οι προτάσεις τους. Η συγκεκριμένη μελέτη για το χώρο του Ασυρμάτου θα εκπονηθεί στο πνεύμα των κατευθύνσεων των ανοιχτών διαβουλεύσεων των δημοτών.

Βασικός στόχος η κατασκευή ενός άλσους στον Ασύρματo με τη χρήση «ψυχρών υλικών» και με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις. Το πάρκο θα είναι, επίσης, χώρος δημιουργίας, δράσης και επικοινωνίας κατοίκων, ομάδων γειτονιάς, αλλά και σημείο συνάντησης όλων των δημοτών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια ολοκλήρωσής του. 


Ρέμα Πικροδάφνης

Με αγώνες, κυρίως των συλλογικοτήτων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα των δημοτών, το ρέμα διασώθηκε από «σχέδια» που το ήθελαν κλειστή λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, η οποία θα «έκοβε» τον Άγ. Δημήτριο στα δύο και θα ολοκλήρωνε το αντικοινωνικό και διαμετακομιστικό προφίλ του Δήμου, ως «Δήμου διάβασης οχημάτων», μεταξύ των λεωφόρων Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης.

Το Ρέμα της Πικροδάφνης, που με απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χαρακτηρίστηκε ως «χώρος ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», διασχίζει για τρία χιλιόμετρα περίπου τον Άγιο Δημήτριο, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό άξονα πρασίνου. 

Πιο συγκεκριμένα:
Διεκδικούμε σε συνεργασία με όμορους Δήμους και συλλογικότητες:

• Οριοθέτηση του ρέματος, αποκατάσταση της κοίτης στη φυσική της μορφή, δηλ. να προστατεύεται η απρόσκοπτη ροή και η επιβίωση των περιβαλλοντολογικών στοιχείων βιότοπου (πανίδας και χλωρίδας) που σχετίζονται ή εμπεριέχονται στη μοναδικότητα της λειτουργίας του. Γεωτεχνική μελέτη για την πιθανή σαθρότητα των υφιστάμενων πρανών και απαλλοτρίωση των καταπατημένων πρανών.

• Επίλυση όλων των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που σχετίζονται με την κοίτη του ρέματος, με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες.

• Ανάδειξη της περιβαλλοντικής, οικολογικής & ιστορικής σημασίας του ρέματος.

• Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος γύρω από αυτό. 

• Ενημέρωση των δημοτών για τη σπάνια ομορφιά του ρέματος και περιβαλλοντική εκπαίδευση σχετικά με τη διατήρηση και προστασία του.

• Άμεση, έντονη και ανοιχτή βιωματική εμπλοκή των διαφόρων κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των μαθητών στην ανάδειξη της οικολογικής σημασίας του ρέματος.

• Σύναψη συμμαχιών με επίσημους φορείς Περιβάλλοντος, Οικολογίας & Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς του.

• Συνεργασία με τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν επιρροή στα περιβαλλοντικά θέματα.

• Συστράτευση ειδικών επιστημόνων για την προώθηση των χωροταξικών, ρυμοτομικών, βιοκλιματικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων του ρέματος.



Nεκροταφεία

Πολιτισμικό, υγειονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο Δήμο μας

Ο Άγιος Δημήτριος κατέχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αποτελεί «αποθετήριο ψυχών» πέντε δήμων της Ανατολικής Αττικής. Μέχρι σήμερα Δήμαρχοι και Κυβερνήσεις ποιούν τη νήσσα. Η κατάσταση αυτή όμως δεν πάει άλλο. Απαιτούνται ριζοσπαστικά μέτρα που θα λύσουν οριστικά το μείζον αυτό πρόβλημα για το Δήμο μας.

Προτείνουμε:
• Έναρξη διαδικασιών, το συντομότερο, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους για την επεξεργασία πρότασης προς την Περιφέρεια για την απομάκρυνση-μεταφορά των νεκροταφείων.

• Υλοποίηση της πρόβλεψης καύσης των νεκρών (με κατασκευή εργοστασίου καύσης νεκρών μέσω κρατικής μέριμνας), όπως άλλωστε έχει θεσμοθετήσει το κράτος.

• Αξιοποίηση και μετατροπή των εκτάσεων, μετά την απομάκρυνση των νεκροταφείων, σε πράσινο πνεύμονα της περιοχής.



Καθαριότητα – Ανακύκλωση

Εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Η σωστή διαχείριση του τεράστιου όγκου απορριμμάτων που καθημερινά «παράγει» μια σύγχρονη πόλη είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 


Οι αυτονόητες διαδικασίες της καθαριότητας 

Θα οργανώσουμε δημοτικές και εθελοντικές προσπάθειες για: διευθέτηση, καθαρισμό και συντήρηση όλων των πεζοδρομίων της πόλης, αποφράξεις των φρεατίων των όμβριων υδάτων, καθαρισμό και απολύμανση όλων των εσοχών των κάδων απορριμμάτων, εντατικό οδοκαθαρισμό σε όλες τις γειτονιές της πόλης , προμήθεια καινούργιων μικρών και μεγάλων κάδων απορριμμάτων, αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων και ανακατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, πλύσιμο όλων των κάδων κάθε 15 ημέρες. Συστηματικό καθαρισμό των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων, δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων με τη μικρότερη δυνατή όχληση, συνθέτουν την απαραίτητη υποχρέωση για μια καθαρή πόλη.


Μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, φιλικό στο περιβάλλον, που διευκολύνει τους δημότες

• Για τη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε: Εφαρμογή ολοκληρωμένου κύκλου διαχείρισης των απορριμμάτων (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιήσιμων, ταφή υπολειμμάτων) με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης.

•  Κάθετες δράσεις συλλογικής προσπάθειας και αξιοποίησης των απορριμμάτων :

Ανάπτυξη της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο. Δημοτική κλειστή λιπασματοποίηση, όπου τα πράσινα απόβλητα και μέρος των βιοδιασπωμένων μετατρέπονται σε λίπασμα για το πράσινο του Δήμου.

Κλαδοτεμαχιστές σε όλα τα πάρκα και υποχρεωτικός τεμαχισμός κλαδεμάτων και κομποστοποίησή τους επιτόπου με άπλωμα των υλικών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (όπου είναι δυνατόν) ή πλαστικούς κάδους κομποστοποίησης.



Πράσινες Στέγες 

Θεωρούμε ότι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για τη διατήρηση της ισορροπίας του μικροκλίματος της πόλης αποτελεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων ταρατσών στα κτήρια της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη». Αφετηρία μπορεί να αποτελέσει η δημιουργία πράσινων στεγών σε δημοτικά κτήρια και στη συνέχεια ενθάρρυνση των δημοτών για την ανάπτυξή του και στα ιδιωτικά κτήρια. 


Κάλυψη ενεργειακών αναγκών δημοτικών κτηρίων

Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων με τη συμβολή ενεργειακών επιθεωρητών, αναδεικνύοντας τη θερμομονωτική προστασία και την εξοικονόμηση ενέργειας όλων των κτηρίων του Δήμου.


Οριζόντιες δράσεις

•Παροχή εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης.

• Κοινωνικές δράσεις και εφαρμογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα.

• Κίνητρα προς τον πολίτη για τη συμμετοχή στα συστήματα διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) και εναλλακτικής διαχείρισης.

• Βιοκλιματικές αναπλάσεις πλατειών και ένταξή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα (π.χ. Κέντρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).


- Ανάπτυξη με την συμμετοχή υπηρεσιών, σχολείων, επιχειρήσεων της διαλογής και πλήρη εφαρμογή του συστήματος των 4 κάδων .

- Επέκταση των σημείων συλλογής των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες.

- Δημιουργία Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση.

- Δημιουργία Τοπικού Κέντρου Ανακύκλωσης, όπου υλικά όπως μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οικιακά λάδια, ελαστικά, ορυκτέλαια και ογκώδη αντικείμενα θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να διατίθενται γρήγορα στη βιομηχανία ανακύκλωσης.



Μετακινήσεις - Κυκλοφοριακό

Το Metro mall, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσες, οι 3 σταθμοί Μετρό στις εισόδους τις πόλης και οι αυθαίρετες μονοδρομήσεις για την εξυπηρέτηση του ΙΧ (αντί για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών και των πολιτών με ειδικές ανάγκες) έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην πόλη. 

Η σύγχρονη κουλτούρα για τη χρήση του αυτοκινήτου και η άναρχη δόμηση σε πολλές γειτονιές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, επειδή η πόλη μας είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας, η λύση του κυκλοφοριακού είναι σύνθετη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά χωρίς κοινές μελέτες με την Περιφέρεια και τους γειτονικούς Δήμους.

Η αρχή μας είναι: Πόλη φιλική προς τον πεζό και τους δημότες με κινητικά προβλήματα, όπου προτεραιότητα δίνεται στον πολίτη και όχι στο ΙΧ. Για να κινείται ο δημότης με «ασφάλεια και άνεση» πρέπει να περιοριστεί η χρήση του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις μέσα στη γειτονιά και την πόλη, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, σχολεία και χώρους αναψυχής.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Απαιτείται ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο του Δήμου με συνολική κυκλοφοριακή μελέτη από μηδενική βάση, έπειτα από συζήτηση – διαβούλευση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης. Βασικοί πυλώνες μελέτης: δίκτυο «Πράσινων Διαδρομών», πεζοδρομήσεις, δρόμοι ποδηλάτων και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.



Είμαστε αντίθετοι στην αποσπασματικές και «πελατειακές» παρεμβάσεις της παρούσας δημοτικής αρχής στο κυκλοφοριακό στο Δήμο μας (μετατροπή της Λεωφόρου Αγ. Δημητρίου σε ταχείας κυκλοφορίας) 


- Να εκπονηθεί άμεσα μια Νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη από μηδενική βάση, έπειτα από συζήτηση με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης, που θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και θα προβλέπει δίκτυο «Πράσινων Διαδρομών», πεζοδρομήσεις και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

- Να εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και να επανασχεδιαστεί η λειτουργία της με στόχο την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών.

- Να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια από αυθαίρετες καταπατήσεις. Να γίνει ορθολογική τοποθέτηση, αλλά και συντήρηση των πινακίδων σήμανσης της κυκλοφορίας και των στύλων της ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα όλοι οι δημότες κάθε ηλικίας, οι γονείς με καροτσάκια και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Κάθε νέο πεζοδρόμιο που κατασκευάζεται ή αναμορφώνεται να ακολουθεί την παραπάνω λογική.

- Να δημιουργηθεί δίκτυο «Πράσινων Διαδρομών», που θα ενώνουν σχολεία (όπου είναι εφικτό), δημόσιες υπηρεσίες και σταθμούς ΜΕΤΡΟ.



ΥΓΕΙΑ

Η απάντηση απέναντι σ' αυτή την κοινωνική βαρβαρότητα που ζούμε είναι ένα ευρύτατο μέτωπο υπεράσπισης της υγείας ως καθολικού και εγγυημένου κοινωνικού δικαιώματος, ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα. Σ' αυτό το κοινωνικό κίνημα έχουν θέση οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας, οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί φορείς, οι σύλλογοι των ασθενών και των ΑμεΑ και φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οφείλει να έχει ενεργό ρόλο.

Το «Μετέχω» έδωσε πάντα το «παρών» ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας και συμμετείχε στους πρόσφατους αγώνες για την υπεράσπιση του ΕΟΠΠΥ Αγ. Δημητρίου.

• Δεν μπορεί τα προβλήματα των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας να είναι «εκτός ύλης» για την πολιτική των δήμων και των Περιφερειών. Δεν γίνεται η λειτουργία των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των υγειονομικών μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ, των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των δομών πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να μην απασχολούν τα αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 


Προφανώς η Τ.Α. δεν έχει λόγο στην οργάνωση, χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ. Οφείλει όμως να διεκδικήσει έναν κρίσιμο ρόλο:

• Ανάδειξης των ιδιαίτερων υγειονομικών αναγκών κάθε περιοχής.

• Αντίστασης στην κατάργηση δομών (στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για παράδειγμα, των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ αλλά και των κέντρων υγείας).

• Στήριξης με κάθε τρόπο των αυτοοργανωμένων πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και ελέγχου της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των Μονάδων Υγείας με συμμετοχή στη διοίκησή τους.

• Συμβολής στον δημοκρατικό προγραμματισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και διεκδίκησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

• Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στη χώρα επιβάλλει την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί η εγγύτητά της με τους πολίτες και τις ανάγκες τους είναι αδιαμφισβήτητη. Αλλά και γιατί η Τ.Α. μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα ότι οι καλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας, εκτός από κοινωνική επένδυση, αποτελούν και σημαντική αναπτυξιακή συνιστώσα κάθε περιοχής.

• Δημοτικά ιατρεία: ενίσχυση των υπαρχόντων με τουλάχιστον άλλο ένα γιατρό & νοσηλευτικό προσωπικό.

• Δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, στα πρότυπα του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, δίνοντας έμφαση στις Δομές Αλληλεγγύης και σε συνεργασία με αυτές.

• Έμφαση στον Ετήσιο Προληπτικό Υγειονομικό Έλεγχο (εμβολιασμοί, οδοντιατρική φροντίδα, μεταδιδόμενα νοσήματα κτλ).

• Σεμινάρια-Δράσεις Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης παιδιών Προσχολικής και Σχολικής Ηλικίας, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και αποκεντρωμένα.

• Υποχρεωτική παρουσία γιατρού ή νοσοκόμου σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

• Ενεργοποίηση λειτουργίας του υπάρχοντος ασθενοφόρου του Δήμου με κατάλληλο προσωπικό.

• Υλοποίηση καινοτόμου πρότασης για υιοθέτηση μεθόδου Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (KARPS).

• Τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου (δημόσιους χώρους, σχολεία, αθλητικούς χώρους, Μετρό κτλ), όπου εκτιμάται ότι συμβαίνει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό καρδιακών ανακοπών, και εκπαίδευση των δημοτών στη χρήση τους.

• Υποστήριξη και ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων έτσι ώστε να παρέχουν εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή προληπτικά σε διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, νέους, γυναίκες, εγκύους, ηλικιωμένους), εμβολιασμούς άπορων και ανασφάλιστων παιδιών, δωρεάν μαστογραφία σε δημότισσες κτλ.

• Αιμοληψίες ευπαθών ομάδων για εργαστηριακές εξετάσεις. 

• Τράπεζα αίματος.

 Δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής, όπως: πλήρης γυναικολογικός έλεγχος, εξέταση μαστού, προληπτικός έλεγχος καρκίνου τραχήλου της μήτρας τεστ ΠΑΠ, υπερηχοχραφήματα και απαραίτητες κυτταρολογικές εξετάσεις. Οι υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες του Δήμου. 

• Συνέχιση προγράμματος για εμβολιασμό απόρων και ανασφάλιστων παιδιών.



ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεκδικούμε για το Δήμο δίκτυο κοινωνικής προστασίας των δημοτών.

Ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε συνεργασία με πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι μόνο μέσω Μ.Κ.Ο. θα επιδιώξουμε:

• Να γίνει πράξη το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση», με τη δημιουργία νέου οργανογράμματος υπηρεσιών του Δήμου με έμφαση στις Κοινωνικές υπηρεσίες. Να γίνει πλήρης καταγραφή των ανέργων, των νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, των ηλικιωμένων χωρίς κοινωνική υποστήριξη, των αστέγων. Να μελετηθεί ο τρόπος οργανωμένης και ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες αυτές κοινωνικές κατηγορίες. 

• Στηρίζουμε και επεκτείνουμε τις κοινωνικές δομές πρόνοιας χωρίς ανταποδοτικότητα (παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ, Δημοτικά Ιατρεία, Φροντίδα τρίτης ηλικίας, ευπαθείς ομάδες κτλ). Προωθούμε τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρου διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

• Ένταξη των δομών σε προγράμματα ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». 



Ενίσχυση των δομών και επέκτασή τους για όλους όσοι διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας



Πιο συγκεκριμένα:
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, 
  • Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνική Ιματιοθήκη, 
  • Συμμετοχή στο κίνημα «χωρίς μεσάζοντες».

Υποστηρίζουμε:
  • Τη λειτουργία του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ραφήνας, με νέους πολιτισμικούς, αθλητικούς και ψυχαγωγικούς όρους και τη δυνατότητα χρήσης του χώρου από σχολεία, ομάδες κτλ σε περιόδους μη λειτουργίας της κατασκήνωσης.
  • Την ένταξη όλων των παιδιών του δήμου στους παιδικούς σταθμούς, την ολοκλήρωση του 7ου Παιδικού Σταθμού και την ολοκλήρωσή του υπό κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στην οδό Τηλεμάχου. 
  • Την ολοκλήρωση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα.
  • Την ένταξη όλων των σταθμών σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών των Δημοτικών Σχολείων, αμέσως μετά το πέρας των μαθημάτων τον Ιούνιο. 
  • Το Μετέχω στηρίζει και ενισχύει δράσεις κοινωνικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση της κρίσης (κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες, κίνημα χωρίς μεσάζοντες κτλ). Απαιτούμε Δήμο αλληλεγγύης, συνεργασίας και δημιουργίας και προωθούμε συνεργασία με ομάδες, πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών, κινήματα και συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση της πραγματικής αλληλεγγύης δηλαδή και όχι της “φιλανθρωπίας”, με σεβασμό στην αυτονομία τους.


Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Απέναντι από την «φιλανθρωπική» και νεοφιλελεύθερη εκδοχή της κοινωνικής οικονομίας. 

Σήμερα η κοινωνική οικονομία βρίσκεται στο περιθώριο εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα εγχειρήματα που προωθούνται δεν παρουσιάζουν καμία προοπτική να καταστούν βιώσιμα μακροπρόθεσμα λόγω της εξάρτησής τους από ευρωπαϊκούς πόρους. Η κοινωνική οικονομία, υπό τη συγκεκριμένη μορφή, στερείται οράματος και μακροπρόθεσμης στόχευσης.

Οι θέσεις εργασίας ή τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται σήμερα σε ανέργους μέσω της κοινωνικής οικονομίας όχι μόνο εγκλωβίζουν τους πολίτες στις γνωστές κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις του παρελθόντος αλλά τους «τακτοποιούν» σε επισφαλείς θέσεις προσωρινής και μερικής απασχόλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρέχονται νέες δεξιότητες και γνώσεις στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως να υπονομεύεται κάθε προοπτική πραγματικής εργασιακής και κοινωνικής τους χειραφέτησης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική οικονομία είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε πρακτικές διασπάθισης δημοσίου χρήματος από νεοσύστατες δομές κοινωνικής οικονομίας που λειτουργούν στα «πρότυπα» του μοντέλου που έχουν διαμορφώσει ορισμένες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). 

Οι πελατειακές αυτές πρακτικές αναπτύσσονται σήμερα παράλληλα με την ανάθεση από ορισμένες δημοτικές αρχές των κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών τους σε «κοινωνικές επιχειρήσεις» που δήθεν καλύπτουν -με πελατειακούς όρους- κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες (υπηρεσίες προς ηλικιωμένους, βρεφονηπιακούς σταθμούς, πολιτιστικές και αθλητικές υπηρεσίες). Η πρακτική αυτή, που λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία ακραίας υποχρηματοδότησης των δήμων, υπηρετεί τις ευρύτερες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους πρόνοιας συνολικότερα (κατάργηση καθολικής και δωρεάν υγείας, υποβάθμιση εύρους και ποιότητας υπηρεσιών, κτλ).

Συμπερασματικά, οι πρακτικές ανασύστασης πελατειακών δικτύων και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων κινδυνεύουν να βλάψουν ανεπανόρθωτα στα μάτια των νέων τον υποσχόμενο θεσμό της κοινωνικής οικονομίας. Το «Μετέχω» δεσμεύεται να καταπολεμήσει με μεγάλη αποφασιστικότητα όσους βλέπουν στην κοινωνική οικονομία ένα νέο Ελντοράντο για εύκολους ψήφους και πλουτισμό.

Για το συγκεκριμένο λόγο διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια κοινωνική οικονομία σύγχρονη, ριζοσπαστική και στην υπηρεσία του τοπικού δημοσίου συμφέροντος.


Η αντίληψή μας για την κοινωνική οικονομία: μοχλός κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού μετασχηματισμού


Βασικές αρχές του σχεδίου μας

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη στήριξη ανεξάρτητων και αυθεντικών εγχειρημάτων κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας είναι πολυδιάστατα. Συνοπτικά, και όπως έχει αποδειχθεί διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, οι φορείς κοινωνικής οικονομίας: 

• Συμβάλουν ενεργά στη δημιουργία σταθερών θέσεων απασχόλησης με την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων, την κινητοποίηση του αδρανούς παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας και την επανεπένδυση των πλεονασμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης.

• Ενισχύουν έμπρακτα την οικονομική δημοκρατία χάρη στην ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

• Στηρίζουν το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη καταναλωτικών συνεταιρισμών που προτάσσουν την εξυπηρέτηση των μελών τους και όχι το κέρδος, παρέχοντας ταυτόχρονα ποιοτικά τρόφιμα, αγαθά και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές. 

• Συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία της φύσης μέσα από την εδραίωση σχέσεων αλληλοσεβασμού με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές και παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη σε νέα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Η σχέση μεταξύ της επιχείρησης, των καταναλωτών και της τοπικής κοινωνίας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι ανταγωνιστική, στο βαθμό που και οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν να συμμετέχουν, μέσω ανοιχτής διαβούλευσης και συνεχούς διαλόγου στην πολιτική των συνεργατικών επιχειρήσεων.


Ενίσχυση αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων με ταυτόχρονη στήριξη της ποιοτικής εγχώριας παραγωγής.

Στον τομέα της κατανάλωσης, στοχεύουμε σε ισχυρούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς που, σε συνεργασία με εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, θα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιη τιμή για τον παραγωγό. Συμπληρωματικά, θα ενισχυθούν και πλαισιωθούν οι δομές εκείνες που προωθούν την απευθείας συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, διασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές και δίκαιο εισόδημα για τον παραγωγό (πρωτοβουλίες «χωρίς μεσάζοντες»).


Ενίσχυση πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας με παραγωγικό χαρακτήρα

Στον παραγωγικό τομέα, στρατηγικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρήσεων και δομών αλληλέγγυας οικονομίας σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν ή μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας (βιοτεχνίες, μεταποίηση, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και οικοδομικές εργασίες, διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων, υπηρεσίες λογισμικού, κτλ). Η στήριξη εγχειρημάτων συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας αποτελεί επίσης μια βέλτιστη λύση τόσο για τη δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων και πτυχιούχων και την αξιοποίηση των καινοτομικών τους ικανοτήτων όσο και για τη δημιουργία αναγκαίων θέσεων εργασίας χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων προσφέρονται για την ίδρυση συνεργατικών σχημάτων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για νέους μηχανικούς αλλά και για τεχνίτες (εκπόνηση μελετών, κατασκευή υλικών, οικοδομικά και τεχνικά συνεργεία, κτλ).


Ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής ένταξης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Προτεραιότητα του σχεδίου μας αποτελεί και η στήριξη των υπαρχουσών δομών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που παρέχουν σε συμπολίτες μας αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης για την επιβίωσή τους (τρόφιμα, υγεία, φάρμακα). Σε αντιδιαστολή ωστόσο με τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές, που προτείνουν την υποκατάσταση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων από κοινωνικές επιχειρήσεις, επιδιώκουμε τη διαμόρφωση μιας συμπληρωματικής και δημιουργικής σχέσης μεταξύ δημόσιου και κοινωνικού τομέα. 


Συνολικά, θέτουμε τα παρακάτω κριτήρια για τις κοινωνικές επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών:

• Να αποτελούν οικειοθελή πρωτοβουλία των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, με ανοικτές διαδικασίες και όχι ένα νέο σχήμα πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων.

• Να μην υποκαθιστούν λειτουργούσες αυτοδιοικητικές δομές και υπηρεσίες που για λόγους δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να μείνουν υπό την αιγίδα του δήμου αλλά να λειτουργούν είτε συμπληρωματικά προς αυτές ή να αντικαθιστούν υπηρεσίες που παρέχονται ήδη από ιδιώτες.

• Να βελτιώνουν την ποιότητα χωρίς να επιβαρύνουν την τιμολογιακή πολιτική των παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Να εφαρμόζουν πλήρως τα προβλεπόμενα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Οι βασικοί άξονες του σχεδίου μας για την κοινωνική οικονομία

Συνοπτικά, το σχέδιο δράσης του «ΜΕΤΕΧΩ» εξειδικεύεται σε τέσσερεις βασικούς άξονες:

1. Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της Κοινωνικής – Αλληλέγγυας- Συνεργατικής Οικονομίας στον Άγιο Δημήτριο σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και φορείς της περιοχής.

2. Διαμόρφωση ολοκληρωμένης δέσμης χρηματοδοτικών μέτρων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των δομών και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

3. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο Δήμο μας για την πολυδιάστατη και συστηματική στήριξη των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την κινητοποίηση όλων των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών της περιοχής.

4. Υποστήριξη δικτύου συνεργασίας επιχειρήσεων και φορέων κοινωνικής οικονομίας. 



Χρηματοδότηση

• Πλήρης αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη στήριξη βιώσιμων κοινωνικών επιχειρήσεων παραγωγικού σκοπού. 

• Αξιοποίηση αδρανών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου (ακίνητα, κτήρια, κτλ) στην κατεύθυνση της διαχείρισής τους από συνεργατικά σχήματα.

• Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Δήμου και των δομών κοινωνικής οικονομίας για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών.

• Διερεύνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν σύγχρονες καινοτομικές πρακτικές όπως τα τοπικά εναλλακτικά νομίσματα, η αλληλέγγυα αποταμίευση και χρηματοδότηση, κτλ. 


Υποστηρικτικές πολιτικές – Διεθνείς & εγχώριες συνεργασίες

• Υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών και ημερίδων για τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες απασχόλησης της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.

• Συστηματική ενημέρωση όλων των δημόσιων φορέων (δημόσιες υπηρεσίες, εφορίες, εκπαιδευτικοί φορείς, φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς, κτλ) για τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Κινητοποίηση τους για την μέγιστη δυνατή συνεισφορά στην ανάπτυξη σχετικών δομών και επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

• Διαμόρφωση πολιτικών συνεργατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

• Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από ειδικούς συμβούλους για την ίδρυση συνεργατικών επιχειρήσεων και δομών κοινωνικής οικονομίας κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

• Επιδίωξη συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς (π.χ. συνομοσπονδίες συνεργατικών επιχειρήσεων) και δήμους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας. 

• Υποστήριξη από το Δήμο σε ομάδες πολιτών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κοινωνική, αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία. 


Συνεργασία και δικτύωση φορέων κοινωνικής οικονομίας

Το σχέδιό μας προβλέπει τη στήριξη πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ φορέων κοινωνικής οικονομίας. Η συνεργασία μπορεί να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μέσω της εισροής καινοτομίας από συνεργαζόμενες τεχνολογικές και άλλες επιχειρήσεις, να βοηθήσει στην μετακίνηση εργαζομένων εντός του δικτύου, να αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας, να καταργήσει την προσφυγή σε μεσάζοντες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και να προσφέρει δυνατότητες εσωτερικής πίστωσης και χρηματοδότησης.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σύγχρονο κράτος, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης (κεντρική, περιφερειακή και τοπική), προσφέρει πολιτισμό στους πολίτες όταν τους εξασφαλίζει στοιχειώδεις όρους για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Στη χώρα μας, όμως, με το ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, τους χιλιάδες ανασφάλιστους, άστεγους και νέους που μεταναστεύουν μαζικά σε αναζήτηση εργασίας, με τη διαλυμένη δημόσια υγεία και την υποβαθμισμένη παιδεία, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλούν οι κρατούντες για πολιτισμό.

Στο Δήμο μας, η πολιτιστική πολιτική που ασκήθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή δεν διέφερε σε τίποτα από την επικρατούσα λογική στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας: έριξε το βάρος στον “αγοραζόμενο” πολιτισμό. Λειτούργησε, δηλαδή, ως ατζέντης επώνυμων καλλιτεχνών (που διέθεταν συχνά προοδευτικό πρόσημο). 

Ο πολιτισμός-εμπορικό προϊόν είναι ο εύκολος δρόμος, αρκεί να υπάρχουν χρήματα (στην περίπτωσή μας τα χρήματα των δημοτών). Εξασφαλίζει φήμη, εκλογική πελατεία και άλλοθι προοδευτικότητας σε αυτούς που την ασκούν, ενώ τους αφήνει ανενόχλητους να υιοθετούν τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο δήμο. 

Η δική μας αντίληψη για τον Πολιτισμό στην Πόλη διαφέρει ριζικά. Είναι προφανές ότι η τοπική πολιτιστική δημιουργία και οι συντελεστές της πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, χωρίς να αποκλείονται και οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Αυτή η απόφαση δεν υιοθετεί τις ευκολίες του πολιτισμού-εμπορικού προϊόντος και απαιτεί δουλειά σε βάθος χρόνου, με υπομονή, επιμονή και δημιουργική φαντασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της πολιτιστικής πολιτικής είναι να κερδίσει ο δήμος την εμπιστοσύνη των πολιτών, όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, τους οποίους καλούμε να συμμετάσχουν ενεργά στο χτίσιμο νέων πολιτιστικών δομών και δεδομένων στο Δήμο μας. 

Αυτή τη δύσκολη πρόκληση είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Για να υπάρχει και στην Πόλη μας πολιτισμός από και για τους πολίτες του Αγ. Δημητρίου.


Προτείνουμε:

- Δύο εποχικούς κύκλους πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και εύλογο κόστος.

- Ενίσχυση και επέκταση των πολιτιστικών δομών του δήμου που υπάρχουν ήδη. Ειδικότερα στο Δημοτικό Ωδείο και τις σχολές χορού: 

α) Θα σταματήσουμε τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση των καλλιτεχνών-παιδαγωγών που προσφέρουν έργο, ενώ θα στηρίξουμε τα αμιγώς καλλιτεχνικά κριτήρια για την πρόσληψή τους.

β) Θα απαιτήσουμε άμεσα την αδειοδότησή τους ώστε να μπορούν να χορηγούν τίτλους σπουδών.

- Δημιουργία νέων πολιτιστικών δομών στο Δήμο στο πλαίσιο της δικής μας αντίληψης για τον πολιτισμό που αξιοποιεί και ενισχύει τον πολιτισμό στη γειτονιά από τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Θα εμπιστευθούμε τους νέους και θα τους δώσουμε την πρωτοβουλία για πολιτιστική δημιουργία (Πολυθεματικά φεστιβάλ νέων, Συναυλίες μουσικής κτλ).

- Ίδρυση πολυχώρου πολιτιστικής πράξης στο Δήμο μας, με πρότυπο τον παλιό εμβληματικό ΕΣΥΝ, ζωντανής κυψέλης συνάντησης, συνεργασίας και πολιτιστικής συνδημιουργίας για τους συνδημότες μας.

-Σύνδεση του Δήμου μας με τα καταξιωμένα φεστιβάλ και πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας με άξονα το Στρογγυλό, μοναδικό δείγμα και μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Παραδείγματα: 

α) Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών να συμπεριληφθεί το Στρογγυλό στους αποκεντρωμένους χώρους παραστάσεων.

β) Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τη νέα έδρα του στο ανακαινισμένο κτήριο ΦΙΞ, έργο και αυτό του Τάκη Ζενέτου, να προγραμματίσει εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής στο χώρο του Στρογγυλού.

- Δημιουργία Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Δήμο μας. Προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, αρχικά με ένα κύκλο μαθημάτων και στη συνέχεια, εφόσον αγκαλιάσουν το θεσμό οι δημότες, και με δεύτερο κύκλο.


Δημοτική Βιβλιοθήκη

Το διάβασμα είναι πολιτισμός

Στο «ΜΕΤΕΧΩ» πιστεύουμε ότι η Βιβλιοθήκη είναι ένας δημοτικός θεσμός που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Οφείλει να αποτελέσει πολιτιστικό πυρήνα με βάση το βιβλίο, ένα κοινωνικό χώρο δράσης που θα προωθεί τη φιλαναγνωσία και θα ανοίγει την πόρτα της πρόσβασης στην πληροφορία στους συμπολίτες μας.


Οι προτάσεις που ακολουθούν είναι η δέσμευσή μας για τα επείγοντα ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις:

1) Βελτίωση του χώρου στέγασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, και αν αυτός κριθεί ακατάλληλος ή ανεπαρκής, μεταστέγασή της σε άλλο κτήριο.

2) Αναγνωρίζοντας τη στενή σχέση εκπαίδευσης και Βιβλιοθήκης, σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τις βιβλιοθήκες των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας.

3) Λειτουργία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων με το διαδίκτυο με εκπαιδευτικό προσανατολισμό και δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης.

4) Εμπλουτισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με ηλεκτρονικά παιχνίδια (σκάκι, ντάμα κτλ) αλλά και κονσόλες (πχ. τύπου X-box kinect) για την ψυχαγωγία των νέων.

5) Δημιουργία ομάδων διαβάσματος που θα λειτουργούν ως κόμβος συνεργασίας των αναγνωστών και προώθησης της φιλαναγνωσίας.

6) Εμπλουτισμός της συλλογής των βιβλίων με δημιουργία τμήματος ξενόγλωσσων βιβίων.

7) Θεσμοθέτηση Μαθητικών Διαγωνισμών για τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων υπό την αιγίδα του Δήμου.


Για να γίνει η Βιβλιοθήκη και το βιβλίο μοχλός κοινωνικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης στην Πόλη μας



ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ο αθλητισμός είναι ένα πολύπλευρο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση με τις κοινωνικές εξελίξεις και τα πρότυπα που δημιουργούνται σε κάθε εποχή.

Η φιλελεύθερη ηγεμονία έχει επηρεάσει τον αθλητισμό με τη συνεχή εμπορευματοποίησή του, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την αξία και τη χρησιμότητα της ερασιτεχνικής ενασχόλησης με την άθληση και τη δυνατότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών να αθλούνται.

Η εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην Αυτοδιοίκηση περιόρισε τους πόρους για τον αθλητισμό. Οι δήμοι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες που αφορούν τον αθλητισμό.

Οι δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του αθλητισμού αποτελούν μία συστηματική και συνειδητή προσπάθεια προώθησης ενός τρόπου ζωής και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών, όπου η άθληση για όλους αποτελεί το μέσο για την προφύλαξη και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας από τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής μέσα στην τσιμεντούπολη.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή διεκπεραίωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι των αθλητικών σωματείων της Πόλης μας, ενώ αντιμετώπισε τα υπόλοιπα αθλητικά ζητήματα χωρίς πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες. Στο επίπεδο των υποδομών δεν είχαμε κάποιο καινούργιο έργο, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη κολυμβητηρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αθλητικές υποδομές στην Πόλη μας. Για το «ΜΕΤΕΧΩ» πρωτεύων στόχος και κεντρική επιδίωξη είναι η δημιουργία κολυμβητηρίου στο Δήμο, στόχος που παρά τις δυσκολίες δεν είναι ανέφικτος.


Η άποψή μας για τον αθλητισμό για όλους στο Δήμο μας περιλαμβάνει τρεις άξονες:

- Ο αθλητισμός ως φυσική άθληση και δικαίωμα όλων των πολιτών

- Ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή στην εκπαίδευση 

- Ο αγωνιστικός σωματειακός αθλητισμός


Με βάση αυτούς τους άξονες θα εφαρμόσουμε καινοτόμες και τολμηρές πολιτικές στο Δήμο, ώστε η άσκηση και ο αθλητισμός να γίνει τρόπος ζωής για όλους τους πολίτες.


Άσκηση και αθλητισμός για όλους στην πράξη

- Στήριξη των ΔΑΟ (Δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών) από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο, για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες.

- Πράσινος Ασύρματος, με περιφερειακή διαδρομή για περιπάτους αναψυχής και ασκήσεις φυσικής αγωγής, στο πρότυπο του Άλσους της Ν. Σμύρνης.

-Δημιουργία και συντήρηση μικρών αθλητικών υποδομών, κατάλληλων για αθλητισμό στη γειτονιά.

- Δημιουργία πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου (5Χ5) και μπάσκετ από ομάδες που θα συγκροτούνται από παρέες πολιτών κάθε ηλικίας και οι συμμετέχοντες δεν θα είναι αθλητές εν ενεργεία.

- Δημιουργία βασικής υποδομής και διευκολύνσεων για άθληση των ατόμων με αναπηρίες.

- Προστασία και ενδυνάμωση της υγείας των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής.

-Καινοτόμα προγράμματα για άσκηση και άθληση των πολιτών τρίτης ηλικίας.

-Σύνδεση των σχολικών συγκροτημάτων με τους χώρους άθλησης.

- Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για την ανάδειξη της βιολογικής αξίας της φυσικής άσκησης.

-  Διεξαγωγή σχολικών πρωταθλημάτων (τόσο ενδοσχολικών όσο και μεταξύ των σχολείων της Πόλης μας).

- Ανάδειξη των αθλητικών ταλέντων, μέσα από συντονισμό των φορέων αθλητισμού στο Δήμο μας.

- Ανάδειξη του ρόλου του αθλητικού σωματείου, ως ζωντανού κυττάρου άθλησης στην Πόλη μας.

-  Δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους αθλητές και απαλλαγή του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου από φορολογικές υποχρεώσεις.

- Οικονομική και ηθική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων που κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας λόγω των περικοπών πόρων από τις Ομοσπονδίες.

- Ενθάρρυνση της συμμετοχής μικρών παιδιών στα τμήματα των σωματείων με τη μείωση των προαπαιτουμένων.

- Ρητή απαγόρευση οποιασδήποτε σύμπραξης του Δήμου με ανώνυμες αθλητικές εταιρείες για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.



ΝΕΟΛΑΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ

Η πολιτική των μνημονίων εκτίναξε την ανεργία των νέων σε ύψος 60% και έθεσε τις βάσεις για την απόλυτη εκμετάλλευση των ανέργων που δημιούργησε. Οι νέοι και οι νέες αντιμετωπίζουν σήμερα ένα αβέβαιο μέλλον με υψηλή ανεργία που οδηγεί στη μετανάστευση και χειροτέρευση της ποιότητας της παιδείας. 

Το «Μετέχω» στηρίζει τους αγώνες της νεολαίας για ποιοτική παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό. Επίσης αντιτάχθηκε στην απόλυση των σχολικών φυλάκων που είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και αγωνίστηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών για αξιοπρεπή ζωή και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική λειτουργία.

Οι ανάγκες νέων αιθουσών σε όλους τους βαθμούς εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα για το «μετέχω»


Μετά τη μεγάλη μείωση των επιχορηγήσεων στους Δήμους για τα σχολεία, είναι δεδομένη η οικονομική δυσπραγία τους.

Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η Δημοτική Αρχή να αγωνιστεί μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να μη συνεχιστεί αυτή η μείωση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς στα σχολεία.

Από την άλλη, η αλλαγή που έφερε ο «Καλλικράτης» στη διαχείριση των οικονομικών των σχολείων (κατάργηση των επιμέρους σχολικών επιτροπών και δημιουργία δυο κεντρικών –πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας– σε όλο το Δήμο) μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των δημοτών και των σχολείων, απελευθερώνοντας τη διοίκηση των σχολείων από γραφειοκρατικές διαδικασίες καθημερινής διαχείρισης (ασφάλιση εργαζομένων, πληρωμές λογαριασμών, πληρωμές προμηθευτών, εφορία, κτλ) και επιταχύνοντας τη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας (επισκευές, προσθήκες-αλλαγές στα σχολικά κτήρια, δημιουργία νέων υποδομών σε αυτά, συντήρηση και επέκταση πρασίνου κτλ).

Για να γίνει αυτό, απαιτούνται συγκεκριμένα:

- Ουσιαστική συζήτηση των προϋπολογισμών των σχολείων στις δυο Επιτροπές Παιδείας, που θα λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και θα δίνει λόγο σε αυτούς με δημόσιο απολογισμό για το πώς και το γιατί κάθε δαπάνης.

- Γραμματειακή υποστήριξη του έργου των δυο Σχολικών Επιτροπών για την επαφή τους με άλλες υπηρεσίες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες, Εφορία κτλ. 

- Διασύνδεση των Σχολικών Επιτροπών με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για άμεση λύση καθημερινών προβλημάτων των σχολείων ώστε να υπάρχει ένα κέντρο συγκέντρωσης, ιεράρχησης και προώθησης των αιτημάτων-προβλημάτων.

- Παραμένοντας με συνέπεια στο χώρο των σχολείων, η λύση του στεγαστικού με κτήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας. Δεν μπορεί, στις αρχές του 21ου αιώνα, νήπια να στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, μεγαλύτεροι μαθητές να στοιβάζο-νται σε μικρές αίθουσες, ενώ υποδομές των σχολείων που δημιουργήθηκαν για άλλο σκοπό να μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας.

- Τέλος, επειδή η Παιδεία δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων και κτηρίων, αλλά και περιεχομένου, προτείνουμε την ενεργή συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα μόρφωσης-επιμόρφωσης, που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες κατοίκων (για παράδειγμα, μετανάστες,όπως ήδη γίνεται και καλώς από τη νυν διοίκηση του Δήμου, πολίτες που δεν ολοκλήρωσαν της υποχρεωτική εκπαίδευση, ΑμεΑ) ή θα καλύπτουν νέες ανάγκες (επιμόρφωση ανέργων, χρήση νέων τεχνολογιών, περιβαλλοντικά προγράμματα). 

- Ουσιαστική συζήτηση των προϋπολογισμών των σχολείων στις δυο Επιτροπές Παιδείας, που θα λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου θα δίνει λόγο σε αυτούς με δημόσιο απολογισμό για το πώς και το γιατί κάθε δαπάνης.


ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και προώθηση νέων μορφών επιχειρηματικότητας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία (συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις κτλ). Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης για επενδύσεις και επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ, μείωση δημοτικών τελών και 2χρονη απαλλαγή σε νέες επιχειρήσεις, δράσεις στήριξης της τοπικής αγοράς.

Μειώσεις δημοτικών τελών, μεγάλες σε μικρομάγαζα, μειούμενες σε μηδενικές σε επιχειρήσεις βιώσιμες (σουπερ- μάρκετ, τράπεζες κτλ)».

Θέσπιση ετήσιας έκθεσης για την προαγωγή και προώθηση των προϊόντων που παράγουν οι βιοτέχνες της πόλης μας. 

Ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κόντρα στη λογική του MALL



ΙΣΟΤΗΤΑ

Υποστηρίζουμε την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων.

Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων στο Δήμο μας και προτείνουμε:

• Ισότητα στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις συνθήκες εργασίας και στην επαγγελματική ανέλιξη ανδρών και γυναικών στο πεδίο αρμοδιότητας του Δήμου.

• Δημιουργία Δημοτικών και περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας και συμβουλευτικών κέντρων, όπως προβλέπει ο Νόμος.

• Προώθηση της καμπάνιας κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

• Δημιουργία ή συνεργασία με Κέντρα Υποδοχής και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, όπως προβλέπουν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

• Μέριμνα για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων και των μεταναστριών ώστε να γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς χωρίς να απαιτούνται από τον/την κηδεμόνα ένσημα. 

• Στήριξη των παραπάνω οικογενειών από ειδικές Υπηρεσίες στο Δήμο.



ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Υποστηρίζουμε την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και την κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων.


Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων στο Δήμο μας και προτείνουμε:

• Ισότητα στις προσλήψεις, στις αμοιβές, στις συνθήκες εργασίας και στην επαγγελματική ανέλιξη ανδρών και γυναικών στο πεδίο αρμοδιότητας του Δήμου.

• Δημιουργία Δημοτικών και περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας και συμβουλευτικών κέντρων, όπως προβλέπει ο Νόμος.

• Προώθηση της καμπάνιας κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

• Δημιουργία ή συνεργασία με Κέντρα Υποδοχής και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες, όπως προβλέπουν ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

• Μέριμνα για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των ανέργων και των μεταναστριών ώστε να γίνονται δεκτά στους παιδικούς σταθμούς χωρίς να απαιτούνται από τον/την κηδεμόνα ένσημα. 

• Στήριξη των παραπάνω οικογενειών από ειδικές Υπηρεσίες στο Δήμο.


Προτείνουμε:

- Να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμο προσωπικό ώστε καμιά τους να μην υπολειτουργεί. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στις πρώτες του συνεδριάσεις να ορίσει μια αντιπροσωπευτική επιτροπή που –σε συνεργασία με το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων και τους προϊσταμένους των τμημάτων– θα προχωρήσει στην αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Από την καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων θα προκύψουν οι προτάσεις για τις προσλήψεις νέου προσωπικού και την αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Όλες οι θέσεις θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένες και επικυρωμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο και να καλύπτονται αξιοκρατικά και έπειτα από δημόσια πρόσκληση.

- Να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, τόσο για την εσωτερική οργάνωση και διασύνδεση των υπηρεσιών του Δήμου, όσο και για την επαφή τους με τους πολίτες και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Να εφαρμοστεί η χρήση λογισμικού «ανοιχτού κώδικα», όπου είναι δυνατόν.

- Να υπάρξει διαφάνεια στα οικονομικά με δημοσιοποίηση όλων των δαπανών που πραγματοποιεί ο Δήμος, με ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς, με κατάργηση κάθε θέσης «συμβούλων» και «μυστικοσυμβούλων» με αδιευκρίνιστο και αμφίβολο ρόλο, αντικείμενο και προσφορά. Η πρότασή μας για το συμμετοχικό προϋπολογισμό-προγραμματισμό συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

- Να θεσμοθετηθούν οι διαβουλεύσεις για δράσεις-έργα σε επίπεδο της γειτονιάς και για όλο το Δήμο. Πριν από κάθε συζήτηση θα είναι στη διάθεση των πολιτών όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτήσουν σφαιρική άποψη.


Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δε στηριχτεί από το έμψυχο δυναμικό του Δήμου



Οργανωτική Αναμόρφωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου

Η αποτελεσματικότερη άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την αναδιοργάνωση και δικτύωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό να διενεργεί στοχευμένες παρεμβάσεις. 

Οι σχετικές δράσεις και αρμοδιότητες θα υλοποιούνται από τη «Μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας». 

Ενδεικτικά, οι αρμοδιότητες αυτές μπορούν να κατανεμηθούν στις παρακάτω επί μέρους οργανωτικές οντότητες:

Τμήμα Χορήγησης Προνοιακών Επιδομάτων 

• Εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης με την μορφή προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες διαφόρων κατηγοριών, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε απροστάτευτα παιδιά.

• Εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης που εφαρμόζεται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής.


Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

• Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων (προσφύγων, μεταναστών, παλιννοστούντων, φυλακισμένων, υπερηλίκων κτλ).

• Προστασία περιθαλπομένων σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.

• Προστασία μονογονεϊκών οικογενειών.


Τμήμα Εποπτείας–Ελέγχου, Κοινωνικών Ερευνών & Οργάνωσης της Διαβούλευσης

• Εποπτεία, έλεγχος και ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας ιδρυμάτων Ν.Π.Ι.Δ. κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων και Παιδικής Προστασίας καθώς και των ειδικώς αναγνωρισμένων και κοινωφελούς χαρακτήρα σωματείων και συλλόγων.

• Οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο.

• Οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της κοινωνικής δικτύωσης σε επίπεδο Δήμου.


Τμήμα Κοινωνικής Φροντίδας 

• Εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας των οικονομικά αδυνάτων, των προσφύγων και των επαναπατριζόμενων καθώς και η παροχή άμεσης περίθαλψης ή οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες που περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης εξαιτίας κοινωνικών γεγονότων ή φυσικών καταστροφών.

• Χορήγηση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας.

• Εισαγωγή σε Ιδρύματα Κοινωνικής Φροντίδας (Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).



Τμήμα Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Κοινωνικών Πολιτικών και των Γραφείων Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών 

• Προδιαγραφές και προτάσεις συνέργειας και δικτύωσης φορέων άσκησης Πολιτικής Κοινωνικής Φροντίδας όπως:

• οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου 

• οι Δημοτικοί φορείς

• οι Μ.Κ.Ο 

• οι κρατικές υπηρεσίες

• τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ομάδων-χρηστών


Ο συντονισμός και παρακολούθηση των Γραφείων Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών περιλαμβάνει:

  • Την υποστήριξη δημιουργίας και εύρυθμης λειτουργίας των Γραφείων ΚΥΥ στα ΚΕΠ του Δήμου
  • Την παρακολούθηση της λειτουργίας των Γραφείων ΚΥΥ
  • Την αξιολόγηση των στοιχείων από τα Γραφεία ΚΥΥ



Τμήμα Διοικητικής & Νομικής υποστήριξης

• Ενδεικτικές αρμοδιότητες είναι η παραλαβή, ταξινόμηση και διανομή της εισερχόμενης αλληλογραφίας, η αντιγραφή, επικύρωση και διεκπεραίωση των εξερχόμενων εγγράφων.

• Από οργανωτική άποψη, ο νέος Οργανισμός της Μονάδας (Μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας) θα πρέπει να ακολουθεί σύγχρονες αρχές οριζόντιας οργάνωσης με ευελιξία και προσανατολισμό:

 - την ανάπτυξη συνεργειών και δικτυώσεων τόσο εσωτερικά στο Δήμο, όσο και εξωτερικά με τις Υπηρεσίες και Δομές Κοινωνικής προστασίας της Περιφέρειας και του Κράτους εν γένει 

 - την επίτευξη αποτελεσμάτων

 - την παροχή υπηρεσιών ποιότητας προς τους χρήστες των υπηρεσιών 

 - τη διατοπική-διαδημοτική συνεργασία για ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα (π.χ. αλλαγή χρήσης γης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού).


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το πρόγραμμα αυτό έχει βγει από την πείρα μας, τη συλλογική δουλειά πολλών, τη ζωή και τη συγκυρία. 

Εμπνέεται από την ανθρωποκεντρική κουλτούρα και την περιβαλλοντική ευαισθησία που μας διακρίνει. 

Αν ο λαός του Μπραχαμίου μας τιμήσει με την ψήφο του, θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε ακριβώς όπως το έχουμεκαταγράψει.

Δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, και πάντα με τη συμβολή και την ενεργή συμπαράσταση των συνδημοτών μας, να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.