Θησαυρός για το μέλλον η Ανακύκλωση - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Θησαυρός για το μέλλον η Ανακύκλωση

Συνεχώς αυξάνονται οι τιμές των ανακυκλώσιμων υλικών στην αγορά και όλο και περισσότερο πλησιάζει ο καιρός όπου οι δήμοι δεν θα μετράνε έξοδα, αλλά έσοδα από τα απορρίμματα τους. Οσο ανεβαίνουν οι όγκοι, τόσο ανεβαίνουν και οι αναλογίες κλίμακας και τόσο συμφερότερη γίνεται η αποκομιδή.  
Ενδεικτικά σήμερα αναφέρουμε τις εξής τιμές:
Σίδερο Α 120 ευρώ / τόνο
Σίδερο Β 110 ευρώ / τόνο
Χαλκός Α 4,4 ευρώ το κιλό
Ορείχαλκος 2,5 ευρώ το κιλό
Καλώδια 2 ευρώ το κιλό
Προφίλ αλουμινίου 1,10 ευρώ το κιλό
Σκληρό αλουμίνιο 0,80 το κιλό
Μαλακό Αλουμίνιο 0,70 το κιλό
Ψυγεία αλουμινίου 0,50 ευρώ το κιλό
Μοτέρ και Μετασχηματιστές 0,30 ευρώ το κιλό
Υπολογιστές 0,30 ευρώ το κιλό
Μπαταρίες αυτοκινήτου 0,50 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι η βιομηχανία επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών όλο και περισσότερο αναβαθμίζει την θέση της στην προμήθεια πρώτων υλών.  
Είναι όμως σε θέση ένας δήμος σήμερα να στήσει έναν δικό του μηχανισμό και να εμπορεύεται τα απορρίμματά του; Αν και το νομικό πλαίσιο πια το επιτρέπει και οι δήμοι έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται και να διαπραγματεύονται τα απορρίμματα τους θα ήταν πολύ δύσκολο και θα απαιτούσε ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και αφιέρωση διοικητικών υπηεριών για κάτι τέτοιο. Πιο εύκολο θα ήταν για μια ομάδα δήμων με έναν σύνδεσμο ή για έναν ΦΟΔΣΑ.
Οι δήμοι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να στηριχτούν στα υπάρχοντα συστήματα διαλογής, αρκεί να εξασφαλίσουν δύο σημαντικά στοιχεία. Να μην δημιουργήσουν συνθήκες εξάρτησης, όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι με τους μπλε κάδους από τους οποίους ούτε μπορούν να απεγκλωβιστούν, ούτε να διαπραγματευτούν και δεύτερον να ενισχύσουν επικοινωνιακά την ανακύκλωση έτσι ώστε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να πιάσουν τέτοιους όγκους που να μπορούν να τους διαπραγματευτούν.
Τα Πράσινα Σημεία είναι σίγουρα ένα πρώτο σκαλί.
Οπως μας πληροφορεί η εταιρεία FREE RECYCLE αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανακυκλώνονται 4,2 kg ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά κεφαλή, τη στιγμή που αντιστοιχούν πάνω από 18 kg ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά άτομο.  Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τεράστια.
Η συνεργασία όμως με μια αξιόπιστη εταιρεία είναι το Α και το Ω για να δημιουργήσει ένας δήμος γρήγορα τους όρους για την ανάπτυξη της Ανακύκλωσης. Πρώτα από όλα η εταιρεία πρέπει να είναι αξιόπιστη. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που αναλαμβάνουν την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε μια περιοχή, αλλά στην συνέχεια δεν ανταποκρίνονται σ΄αυτά που υπόσχονται. Προκειμένου να μειώσουν τα κόστη, αραιώνουν σε υπερβολικό βαθμό τα δρομολόγια περισυλλογής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται ο κόσμος και να δυσφημείται η δράση της ανακύκλωσης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δημιουργείται και μια πολύ ενοχλητική συσσώρευση. Εταιρείες όπως η  FREE RECYCLE με μεγάλο και εκτεταμένο δίκτυο και καλές και μακρόχρονες συνεργασίες έχουν μεγάλη σημασία.
Επίσης το δεύτερο που πρέπει ένας δήμος να εξασφαλίζει είναι η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τις ίδιες τις εταιρείες. Ο σημαντικότερος παράγοντας που δεν προχωράει η ανακύκλωση είναι η άγνοια. Οσο κι αν φαίνεται παράξενο ελάχιστοι είναι οι δημότες που γνωρίζουν πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της ανακύκλωσης ειδικά για τα άλλα ρεύματα εκτός μπλε κάδων και πολύ περισσότερο δεν ξέρουν που και πως να τα μεταφέρουν. Χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές συσσωρεύονται στα σπίτια από άγνοια ή καταλήγουν στους μπλε κάδους.
Οταν όμως ένας δήμος μπορέσει και αναπτύξει μια συνεχή ροή ανακύκλωσης με μεγάλους όγκους, τότε γίνεται ένας περιζήτητος δήμος που θα μπορεί να διαπραγματευτεί πια στην αγορά της ανακύκλωσης και βέβαια να εφαρμόσει και το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» που είναι και το μέλλον στην διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η ανακύκλωση δεν είναι μια υπόθεση αγγαρείας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα από τα μεγάλα μελλοντικά έσοδα γι αυτήν που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή τελών.