Αύριο θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Αύριο θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία

  • Γούτα, Ιντλίμπ, Αφρίν… Η Γαλλία ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» ανέφερε ο γάλλος ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter
  • Η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα
  • Η γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, κάλεσε και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία αύριο Δευτέρα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στον λογαριασμό του στο Twitter.
Le Conseil de Sécurité des Nations Unies tiendra demain des consultations sur la situation en . La France soulignera notamment l’urgence d’assurer l’accès humanitaire.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία είχε ζητήσει η Γαλλία
Νωρίτερα, η Γαλλία είχε ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία μετά και την επέμβαση της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Γούτα, Ιντλίμπ, Αφρίν… Η Γαλλία ζητά την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» είχε αναφέρει ο γάλλος υπουργός σε μια ανάρτησή του στο Twitter. Είχε προσθέσει ότι συνομίλησε με τον τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα το πρωί.
: Ghouta, Idlib, Afrin - la France demande une réunion urgente du Conseil de Sécurité des Nations Unies. Entretien ce matin avec mon homologue Turc.
Σε ανακοίνωση του, ο Λε Ντριάν είχε τονίσει ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση, επισημαίνοντας ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του». Είχε προσθέσει επίσης ότι η Γαλλία καταδικάζει επίσης τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε να διευκολυνθεί άμεσα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Γούτα, όπου 400.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, είχε καλέσει και αυτή την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων της Συρίας, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα ζημιώσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
«Οι μάχες αυτές πρέπει να σταματήσουν», είχε δηλώσει μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3. Η Παρλί είχε εξηγήσει ότι η τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να απομακρύνει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, στον οποίο μετέχει και η Γαλλία, από τον βασικό στόχο τους, δηλαδή τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Παραλήρημα Ερντογάν
Εντωμεταξύ είχε προηγηθεί το παραλήρημα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Κυριακή ότι η χώρα του «θα τελειώσει» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας και το κουρδικό συριακό κόμμα PYD «μέχρι να μην απομείνει τίποτα».
«Θα συντρίψουμε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας», είπε σε ομιλία του σε ένα συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Προύσα.
«Δεν μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξη των ΗΠΑ για να νικήσετε την Τουρκία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στις YPG.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους συμμάχους» της Τουρκίας–αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ– παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές YPG.
Είπε επίσης ότι σκοπεύει να στείλει πίσω στην πατρίδα τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που ζουν σήμερα στην Τουρκία και απείλησε ότι όποιος διαδηλώσει εναντίον της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία «θα πληρώσει το τίμημα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)