Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1.Από Σταύρο Θεοδωράκη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Σημίτη ήρθε - με αφορμή το Μακεδονικό - η επιβεβαίωση του ρήγματος στην σχέση της ΝΔ με το φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό κέντρο και σε μια συμμαχία που οικοδομείτο επίμονα και επί μακρόν από πολλές πλευρές.
2. Με πολιτική εντολή οι επαναπροωθήσεις στον Έβρο; Η λακωνική απάντηση του υπουργείου μετά από δυο ημέρες. Αντιδράσεις από ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι. Τι λένε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
3. Το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, σε συνδυασμό με την γνωστή γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στην ρύθμιση του χρέους, γίνεται το «κλειδί» για την αυτοδύναμη επιστροφή στις αγορές τον επόμενο Αύγουστο. 
4. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.700 επιχειρήσεις δολοφονίας στα 70 χρόνια της ύπαρξής του. Ο συγγραφέας ενός νέου αποκαλυπτικού βιβλίου χαρακτηρίζει τη Μοσάντ την «πιο φονική μηχανή της ιστορίας». 
5. Στο στόχαστρο στελεχών διαφόρων πολιτικών γενεών και κατευθύνσεων της Νέας Δημοκρατίας έχει μπει ο νυν αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις παλαιότερες θέσεις του για το Μακεδονικό.
6. Τα 21 εκατομμύρια αγγίζει ο αριθμός των ανεπιθύμητων κοριτσιών στην Ινδία, λόγω της επιθυμίας - εμμονής; - των γονιών να αποκτήσουν γιο. 
7. Με υποψηφιότητες έκπληξη το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Μεταξύ αυτών, οι Κούρδοι Πεσμεργκά και ο Έντουαρντ Σνόουντεν. 
8. H επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες. Το ζήτημα είναι ταξικό. 
9. Μια νέα ακροδεξιά μανία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση μιας καινούργιας τηλεοπτικής σειράς για τον πόλεμο της Τροίας, επειδή οι ρόλοι του Πατρόκλου, του Αχιλλέα και του Δία έχουν διανεμηθεί σε μαύρους ηθοποιούς.
10. Είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα ζώα μπορούν να βιώσουν συναισθήματα από τα πιο απλά, όπως η ευτυχία και η θλίψη, μέχρι και πιο περίπλοκα όπως η ενσυναίσθηση, η ζήλια και ο θρήνος.