Η κρίση στη Βενεζουέλα, η Ε.Ε. και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Η κρίση στη Βενεζουέλα, η Ε.Ε. και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χτες να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών - Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» - Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και μέρος των Σοσιαλιστών αρνήθηκαν θετική ψήφο στο ψήφισμα για τη Βενεζουέλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την ευθυγράμμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αμερικανική πολιτική, προχωρά στη δημιουργία ομάδας διαμεσολάβησης, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν πάρει το Μεξικό και η Ουρουγουάη για αποκλιμάκωση της κρίσης και διάλογο.
Όπως αναφέρει η «Αυγή» στο κύριο άρθρο της, «οι δημοκρατικές ευαισθησίες της Δύσης είναι άκρως προσχηματικές. Η Δύση ευαισθητοποιείται για θέματα δημοκρατίας μόνο εκεί που υπάρχει πετρέλαιο και θέλει να το βάλει στο χέρι. Για τη δημοκρατία σε χώρες που δεν έχουν πετρέλαιο, ή σε χώρες που έχουν αλλά το έχει ήδη στο χέρι, δεν έχει ενδιαφερθεί ποτέ. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Από την άλλη, όταν η κατάσταση σε μια χώρα είναι έκρυθμη, ο μόνος δρόμος πρέπει να είναι η εκτόνωση και η διέξοδος μέσα από ειρηνικές δημοκρατικές λύσεις. Αυτή είναι σήμερα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και πολλών άλλων σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική».

Διεθνής ομάδα επαφής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χτες να τεθεί επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας επαφής, στην οποία θα μετέχουν και χώρες της Νότιας Αμερικής, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, μέσω της επιδίωξης νέων εκλογών, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η ομάδα αυτή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, θα τερματίσει το έργο της μετά από 90 ημέρες αν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Είναι επίσης έτοιμη να εξετάσει την επιβολή περισσότερων οικονομικών κυρώσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
"Έχουμε εφαρμόσει στοχευμένες κυρώσεις και ... οι υπουργοί μπορεί να εξετάσουν και περαιτέρω κυρώσεις", είπε η Μογκερίνι μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βουκουρέστι.
Η ομάδα επαφής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα.
Η Μογκερίνι είπε επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα αλλά και προς τις γειτονικές της χώρες.