Η τοποθέτηση του Βασίλη Κουτσοβασίλη στην 1η Αυτοδιοικητική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Συνοικιών - ΜΕΤΕΧΩ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η τοποθέτηση του Βασίλη Κουτσοβασίλη στην 1η Αυτοδιοικητική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Συνοικιών


Η τοποθέτηση του Βασίλη Κουτσοβασίλη στην 1η Αυτοδιοικητική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Ανατoλικών Συνοικιών με θέμα: 

Απολογισμός ενός χρόνου, μετά τον Καλλικράτη τι;

που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου στο δημοτικό αναψυκτήριο "Αστρα" στο θεατρο Βράχων Βύρωνα.



Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Καταρχήν να σας καλημερίσω και να συγχαρώ την Νομαρχιακή για την διοργάνωση της Α’ αυτοδοικητική συνδιάσκεψης των Ανατολικών Συνοικιών. 

Μια συνάντηση που έπρεπε να εχει πραγματοποιηθεί πριν από μήνες αλλά εστω και τώρα ταυτόχρονα πρέπει να καταλήξει κάπου δηλ. να εχει κάποιο αποτέλεσμα. Να θεσμοθετηθεί διαδικασία επικοινωνίας παρατάξεων, Περιφέρειας για κοινή στάση σε πολιτικά θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση αλλά και επιμέρους τοπικά ζητήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν ομορους Δήμους.

Αν μείνει σε ημερίδα είναι δώρον άδωρον.

Ξεκινώντας θα ηθελα να ενημερώσω για την ιδιαιτερότητα της παράταξής μας

Η δική μας παράταξη εχει ένα πλεονέκτημα η μειονέκτημα δηλ. ανήκουμε στον νότιο τομέα Περιφερειακά αλλά κομματικά στον κεντρικό.Έτσι έχουμε την τύχη να επικοινωνούμε και να κάνουμε συναντήσεις και με τους δυο τομείς. Τα μεγάλα θέματα του Δήμου μας έχουν άμεση σχέση με δήμους του νότιου τομέα (ρέμα Πικροδάφνης- Ασύρματος- ΔΕΗ- Νεκροταφεία κλπ). 

Για να προσεγγίσουμε στο θέμα της συνάντησης «Απολογισμός ενός χρόνου – μετά τον Καλλικράτη τι;;» πρέπει να δούμε ποια είναι η εικόνα της αυτοδιοίκησης σήμερα.

Α. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, ο θεσμός που είναι το αποκούμπι των δημοτών ο θεσμός που είναι πιο κοντά στους πολίτες.

Στα τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και του «Καλλικράτη», η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% η δευτεροβάθμια 40% των θεσμοθετημένων πόρων της, μειώσεις, απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. 

Παράλληλα η ύπαρξη επιτροπείας των ΟΤΑ με το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας αλλά και με τον έλεγχο σκοπιμότητας των πράξεων της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση καταργούν την αυτονομία αλλά και την λειτουργία της.

Συγχωνεύσεις – καταργήσεις υπηρεσιών – διαθεσιμότητα και απολύσεις – ανασφάλεια είναι τα χαρακτηριστικά που άφησε πίσω της η μνημονιακή κυβέρνηση η αυτοδιοίκηση σε οικονομική ασφυξία ώστε να μην μπορούν να εκτελέσουν ακόμα και τις βασικές υπηρεσίες. Στόχος η πλήρη ιδιωτικοποίηση 

Σήμερα περίπου 30 Δήμοι είναι ταμειακά στο κόκκινο αδυνατούν να φτιάξουν προϋπολογισμό και φυσικά να λειτουργήσουν.

Μεγάλα οικονομικά προβλήματα που μπορούν να αναλύσουν καλύτερα ο Δήμαρχος Βύρωνα ο Ακης ο Κατοπώδης και η Δήμαρχος Ζωγράφου η Τίνα η Καφατσάκη.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η Αυτοδιοίκηση ήταν πρώτη που αντέδρασε με γρήγορα ανακλαστικά στην οικονομική κρίση ώστε να βοηθήσει τους δημότες , δημιουργώντας δομές κοινωνικής στήριξης όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία, κοινωνικό συσσίτιο κλπ, κοινωνικές δομές και δράσεις δηλαδή που θα ανακουφίσουν τα προβλήματα τους αλλά δεν θα τα λύσουν.


Β. ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η σημερινή κυβέρνηση στους πρώτους 4 μήνες διακυβέρνησης προσπάθησε να στηρίξει την αυτοδιοίκηση.

Πέρα από το Νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και ανακουφιστικά πολλών δράσεων των Δήμων, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση της ΚΕΔΕ και εισήχθησαν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων οι οφειλές προς ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για τις πολεοδομικές επεκτάσεις. 

Οι ουσιαστικές πρώτες τομές στη λειτουργία του κράτους περιλαμβάνονται στον πρόσφατο Νόμο «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Ο νόμος 4325/15 συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό του Δημόσιου τομέα με μέτρα που τα κυριότερα ειναι:

- Απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στις απεργίες.

- Εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου και περιορισμός της αργίας.

- Συμμετοχή των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

- Επέκταση των δικαιωμάτων των πολιτών/δημοτών και υπαλλήλων και στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α..

- Συμμετοχή των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε διαδικασίες κινητικότητας με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους μόνιμους.

- Επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας.

Επίσης επιλύει σοβαρά οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα των ΟΤΑ, όπως:

  • Η παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών και υπαλλήλων Ο.Τ.Α. σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, σε υποθέσεις εργατικών διαφορών του προσωπικού τους.
  • Η δυνατότητα δανειοδότησης των Ο.Τ.Α. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Η παράταση της διάρκειας ισχύος του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014.

Ακόμα περιέχονται άρθρα που εξασφαλίζουν τη λειτουργία κοινωνικά ωφέλιμων δομών των ΟΤΑ, όπως για παράδειγμα:

  • Η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), των Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και των Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.
  • Η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών μέσω της παράτασης των συμβάσεων προσωπικού.
  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που είναι προς διαβούλευση με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο και την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων και στην ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την προωθημένη και φιλόδοξη στοχοθεσία των ανώτερων μορφών διαχείρισης και κυρίως την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει 2 χρόνια ζωής , τα πρόστιμα για ανεξέλεγκτες χωματερές σε ολη την Ελλάδα τεράστια. Μια βομβα που μπορεί να σκάσει στα χέρια μας και πρέπει να είναι προτεραιότητα της Νομαρχιακής. Είναι αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που πρέπει να πετύχει και πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη και συμμετοχή από εμάς.


Γ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ - ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΜΕ

  • Κατάργηση του σχεδίου Καλλικράτη και αντικατάσταση από νέο σχέδιο με βασικές αρχές: αυτονομία ΟΤΑ α΄και β βαθμού - Συμμετοχικές διαδικασίες –διαφάνεια .
  • Αποκέντρωση και σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης με αντίστοιχη κατανομή των πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων. Απαιτείται η δημιουργία νέου και ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης .
  • Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-20 απαιτείται ειδικό πρόγραμμα Ή ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΌΤΗΣΗ για την αυτοδιοίκηση. Ενίσχυση και αύξηση της χρηματοδότησης για τις δομές πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ κλπ) αλλά και για την κατασκευή και την λειτουργία κοινωνικών υποδομών.
  • Η κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας και Αποκεντρωμένων διοικήσεων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους είτε στα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία είτε στις αιρετές περιφέρειες, . Παράλληλα η απλοποίηση των πολλαπλών ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος νομιμότητας με άμεσες κυρώσεις και όχι αντισυνταγματικούς ελέγχους σκοπιμότητας .
  • Η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης.

Στόχοι που πρέπει να υλοποιηθούν τώρα η τουλάχιστον να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής.

Είναι σαφές ότι η δανειακή σύμβαση μας με τους δανειστές ,το αποτέλεσμα της θα επηρεάσει άμεσα ολους του θεσμούς , κοινωνία και φυσικά την αυτοδιοίκηση και αρα είναι προαπαιτούμενο για την περαιτέρω πορεία.


Δ. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ . ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Αμέσως μετά τις εκλογές στην γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε , εκλέχθηκε δημοτική ομάδα Πριν από κάθε δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε σε πλήρη σύνθεση και συζητούσε τα κυριότερα θέματα του συμβουλίου που τις αποφάσεις στήριζαν οι σύμβουλοι στο Δημοτικό συμβούλιο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Μετά από πρόταση μας οργάνωσε ο Δήμος ενημερώσεις δημοτών για θεματα γειτονιάς,  π.χ. Αγορά οικοπέδου μεταξύ των οδών Αργοστολίου και Μακρυγιάννης, λεωφ. Αγ. Δημητρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Δημοτική μας παράταξη έβγαλε ανακοινώσεις για σημαντικά θέματα Δημοτικά Τέλη, Για τεχνικό πρόγραμμα Δήμου , ερωτηματολόγιο ΦΟΥΧΤΕΛ, θερινό κινηματογράφο, μελέτη διαπλάτυνσης λεωφόρου Αγ.Δημητρίου, πρόσφυγες ΣΥΡΙΟΙ κλπ.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Υποβάλαμε σχέδιο ψηφίσματος για την μη παραχώρηση του Ελληνικού καθώς και για την αξιολόγηση και επανέλεγχο των συμβάσεων εργαζομένων οπου και υιοθετήθηκαν απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Μέλη της παράταξής μας συμμετέχουν στο Δίκτυο Αλληλεγγύης ΠΡΑΞΗ με σημαντική παρουσία και δράση στον Δήμο μας.
  • Η παράταξή μας είναι ιδρυτικό μέλος και συμμετέχει στο δίκτυο πολιτών για την διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης. Στην κίνηση συμμετέχουν δημοτικές παρατάξεις των Ν.Τομέα και κινήσεις πολιτών.

Ε. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Για να κάνουμε απολογισμό ενός χρόνου μετά τις εκλογές θα πρέπει να δουμε ποια η βοήθεια η η επικοινωνία Παρατάξεων, Κόμματος., Νομαρχιακών και Περιφέρειας.,

Τμήμα Αυτοδιοίκησης. Το τμήμα υπολειτουργεί εδώ και μήνες , η πληροφόρηση είναι υποτυπώδης Στις 26 Απρίλη πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση για την ανασυγκρότηση του τμήματος και εως σήμερα ουτε φωνή ουτε ακρόαση..

Η σύνδεση με την Περιφέρεια υποτυπώδης. Κάθε παράταξη είναι και μια επιτροπή που έχει επεξεργασθεί θέματα τοπικά και υπερτοπικά που θα βοηθούσαν την Περιφέρεια στο εργο της. Σήμερα έχουμε το παράδοξο η σύνδεση να μην υπάρχει αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις να είμαστε σε πολεμική θέση. Η δημοτική παράταξη μας στη Γλυφάδα εχει βγάλει ανακοίνωση ενάντια στην Περιφέρεια και εμείς που μετέχουμε στο δίκτυο για την διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης έχουμε υποβάλει 2 προσφυγές κατά της Περιφέρειας.

Πρέπει να αποκαταστήσουμε την σχέση αλλά και να έχουμε κοινές συναντήσεις και κοινή στάση και δράση. Στον Νότιο τομέα δειλά δειλά έχει ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια που πρέπει να γίνει μόνιμη.

Ευτυχώς οι δημοτικές παρατάξεις επικοινωνούν μεταξύ μας για διάφορα θέματα άτυπα αλλά γίνεται. Με τον Χ.Κοκοτίνη, τον Π.Πάντο την Ρουμπίνη Τσαμασίρου τον Ακη τον Κατοπώδη τον Τάσο τον Ταστάνη κλπ.


ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:

1. Επαναδιατύπωση των θέσεων μας για την ανάπτυξη των ΟΤΑ (Καλλικράτης, Παρατηρητήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών, αρμοδιότητες και πόροι κλπ)

2. Θεσμοθέτηση διαδικασίας συντονισμού και ενημέρωσης δημοτικών παρατάξεων και Περιφέρειας ανα τομέα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κοινη στάση στα δημοτικά συμβούλια για πολιτικά ζητήματα, ειδικού ενδιαφέροντος θέματα πχ 5μηνα, κοινά ζητήματα πχ Πικροδάφνη αλλά και αντιμετώπιση θεμάτων όπως πχ προϋπολογισμοί, τεχνικά προγράμματα.

3. Εκπρόσωπος μας να συμμετέχει στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία.

4. Δράσεις τώρα της Νομαρχιακής ώστε να στηρίξουμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες για το σχέδιο διαχειριστή στερεών αποβλήτων . Να στηρίξουμε έμπρακτα Δήμους – Περιφέρεια από ΟΜ.


Σας ευχαριστώ