Ωκεανίς: Θυελλώδεις άνεμοι, χιόνια και βροχές σε όλη τη χώρα - Ίδιο το σκηνικό και αύριο (ενημέρωση) - ΜΕΤΕΧΩ

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ωκεανίς: Θυελλώδεις άνεμοι, χιόνια και βροχές σε όλη τη χώρα - Ίδιο το σκηνικό και αύριο (ενημέρωση)

Η «Ωκεανίδα» έφτασε και έφερε μαζί της χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες - Καθυστερήσεις στις αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία λόγω χαμηλής νέφωσης και ανέμων -Δείτε σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και που έχει διακοπεί η κυκλοφορία - Ίδιο σκηνικό του καιρού και αύριο, Κυριακή, με χιόνια να πέφτουν μέχρι και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
(φωτογραφία από τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου 23/2)
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς», με τη θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα να καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα 25/02.
Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.
Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).
Σημαντικά ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς»
Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).
Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία
Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου τη χώρα, εξέδωσε πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.