Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης «ΜΕΤΕΧΩ» για τα Δημοτικά Τέλη - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης «ΜΕΤΕΧΩ» για τα Δημοτικά Τέλη



Στο δημοτικό συμβούλιο στις 15/10/2015 ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η λήψη απόφασης για έγκριση αναπροσαρμογής ή μη συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού (δημοτικά τέλη) για το έτος 2015.

Η πρόταση της Διοίκησης του Δήμου, η οποία και ψηφίστηκε μόνο από την δημοτική αρχή, ήταν να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα δηλ. Οικίες 1,13 /τ.μ , καταστήματα 2,73/τ.μ, κατηγορία Γ (μεγάλες επιχειρήσεις) :4,65/τ.μ και απαλλαγή η μείωση δημοτικών τελών σε Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου 210/2013.
Μετά από αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες να μας δώσουν στοιχεία για την κατηγορία Γ (μεγάλες επιχειρήσεις με όγκο απορριμμάτων) , με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι εντάσσονται μόλις 7 τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις στην κατηγορία αυτή και μάλιστα η απόφαση ένταξης τους είναι από το δημοτικό συμβούλιο στις 17/6/1989 απόφαση 139/1989. Έκτοτε δεν υπάρχει καμία νέα ένταξη επιχειρήσεων η τροποποίηση σε αυτή την κατηγορία. Μεγάλα σουπερ μάρκετ, τράπεζες, ιατρικά κέντρα, μεγάλες επιχειρήσεις κλπ που λειτουργούν στα όρια του Δήμου και που είναι βιώσιμες δεν έχουν ενταχθεί στην κατηγορία Γ.
Η πρόταση της παράταξης ΜΕΤΕΧΩ η οποία κατατέθηκε ήταν:

Οικίες μείωση και Στεγασμένοι χώροι (μικρομάγαζα) μείωση 10 % 
Μεγάλες επιχειρήσεις κατηγορία Γ . Ένταξη στην κατηγορία ολων των επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες όπως : Σουπερ Μαρκετ , Τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις , ιατρικά κέντρα που λειτουργούν στα ορια του Δήμου με 2 παραμέτρους α) στεγασμένη επιφάνεια και β) παραγωγή . Με την ένταξη τους δίνεται η δυνατότητα μείωσης στις άλλες κατηγορίες. 
Απαλλαγή 2 ετών από τα δημοτικά τέλη νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν μαγαζιά στην πόλη μας 
Απαλλαγή η μείωση δημοτικών τελών σε Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνους-άπορους-μονογονεϊκες οικογ. Κλπ) σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της απόφασης του Δημ.Συμβούλιου 210/2013 
Ωστόσο προτείνουμε να υπάρξουν μειώσεις ή και απαλλαγή των δημοτικών τελών και σε οικογένειες που αποδεδειγμένα δεν έχουν εισόδημα, ή αδυνατούν να πληρώσουν και δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Η καταγραφή των περιπτώσεων να πραγματοποιηθεί από την κοινωνική υπηρεσία. 
Επιπλέον προτείνουμε την δημιουργία κινήτρων σε συμπολίτες μας με αναλογική μείωση των δημοτικών τελών σε σχέση με την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την συμμετοχή τους σε προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ή άλλα προγράμματα όπως συλλογής λαδιών σε συνεργασία με φορείς υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων κλπ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 17/10/14.