«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»: Προτιμά εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας η Μέρκελ - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις για την «Τζαμάικα»: Προτιμά εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας η Μέρκελ

Οι προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα δέχθηκαν βαρύ πλήγμα

Σε περίοδο ακυβερνησίας μπαίνει η Γερμανία μετά την αποτυχία Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια με τις εκλογές να μοιάζει το επικρατέστερο.
Οι προσπάθειες της Άγγελας Μέρκελ να σχηματίσει την κυβέρνηση «Τζαμάικα» και να εξασφαλίσει μια τέταρτη συναπτή θητεία στην καγκελαρία, δέχθηκαν βαρύ πλήγμα, όταν το ένα από τα κόμματα που συμμετείχε στις διερευνητικές συνομιλίες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισε απροσδόκητα να αποχωρήσει από τη διαδικασία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση στη Γερμανία.
 
 Η Άγκελα Μέρκελ ενημέρωσε σήμερα το πρωί το προεδρείο του κόμματός της για τις εξελίξεις και στη συνέχεια συνομίλησε και με τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τα επόμενα βήματα.
 
Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει
 
«Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, και κάλεσε τα κόμματα να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους. «Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε.
 
«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατάστασης η οποία δεν υπήρξε έως τώρα ποτέ στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Η πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να ακολουθήσουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης - αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα συμφέροντά τους. Η εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει. Δεν μπορείς να επιστρέψεις έτσι απλά την ευθύνη στον ψηφοφόρο. Τα κόμματα πρέπει για άλλη μια φορά να μπουν σε περισυλλογή και να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε: «Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο έχουν ως υποχρέωση το κοινό καλό. Περιμένω από όλα τα κόμματα διάθεση για συνομιλίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όποιος ζητάει την ευθύνη διακυβέρνησης, δεν επιτρέπεται μετά να κρύβεται», ενώ σημείωσε ότι τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας -ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας- θα είναι δύσκολο να κατανοηθεί το να μην μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις μας να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους».
 
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Η Μέρκελ προτιμά εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας
«Πολύ επιφυλακτική» για το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι νέες εκλογές θα ήταν προτιμότερες.
Ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας πρέπει να γίνει αντικείμενο πολύ εντατικής σκέψης. Είμαι πολύ επιφυλακτική. Δεν είχα σχεδιάσει κάτι τέτοιο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε: «Έτσι ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι πιο δύσκολος από ό,τι θα θέλαμε, αλλά καθιστά εφικτή μια σταθερή φάση κατά την οποία θα μπορούσαμε να θέσουμε νέες κατευθυνσεις—το πώς, θα το αποφασίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος».
 
Πώς έπεσαν στα βράχια οι διαπραγματεύσεις
 
Την αρχή έκανε το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξήγγειλε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις και εγκαταλείπει τις διαβουλεύσεις. Ο Λίντνερ επικαλέστηκε έλλειψη κοινής βάσης εμπιστοσύνης προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο για το κόμμα του να μην κυβερνήσει από το να κυβερνήσει με λανθασμένο τρόπο. «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης για το πνεύμα του κειμένου των διερευνητικών» είπε χαρακτηριστικά. 
 
Μια ώρα αργότερα, δηλώσεις στα μικρόφωνα των τηλεοπτικών σταθμών έκαναν η Άγκελα Μέρκελ και ο εταίρος της από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ. Η υπηρεσιακή καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι στο επίμαχο θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να βρεθεί κοινός παρονομαστής με τους Πρασίνους. Αλλά και ο Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε από την δική του οπτική γωνία ότι θα ήταν εφικτή συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.
 
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ Έκχαρτ επέρριψε την ευθύνη της αποτυχίας στους Φιλελεύθερους. Ο Τζεμ Έζντεμιρ καταλόγισε μάλιστα στον πρόεδρό τους, Κρίστιαν Λίντνερ, ότι την απόφαση να αποσυρθεί από τις διερευνητικές δεν την έλαβε το βράδυ.
 
Τι δήλωσαν τα κόμματα μετά το «ναυάγιο»   
 
«Όχι» σε «μεγάλο» συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) είπε σήμερα εκ νέου ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών(SPD) Μάρτιν Σουλτς, επιμένοντας στην θέση που έλαβε το κόμμα του ήδη από το βράδυ των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Σουλτς τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
 
«Η Χριστιανική Ένωση, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι έφεραν την χώρα σε δύσκολη κατάσταση. Θεωρούμε σημαντικό οι ψηφοφόροι της χώρας μας να αξιολογήσουν την κατάσταση εκ νέου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε μεγάλο συνασπισμό. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα και μία πιθανή αποχώρηση της 'Αγγελα Μέρκελ», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.
 
Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μάρκο Μπούσμαν, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Μέρκελ «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Εκτιμώ ότι θα γίνουν νέες εκλογές γύρω στο Πάσχα», δήλωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων, στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
 
«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του προέδρου της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ. Αυτός θα συνεκτιμήσει στις αποφάσεις του το γεγονός, ότι η Γερμανία λόγω της πολιτικής και οικονομικής της ισχύος αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη. Αμφιβάλλω εάν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Γι αυτό και συνηγορούν πολλοί λόγοι στο να προκρίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ τις νέες εκλογές από την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο κ. Τριτίν.
 
Τα τρία σενάρια
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), τρία είναι τα ορατά σενάρια για την έξοδο από την κρίση.
 
Πρώτο σενάριο: To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφασίζει να συμμετάσχει τελικά στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU).
 
Ωστόσο, ο Ραλφ Στέγκνερ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, επανέλαβε τη νύχτα «ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην θέση του SPD. Δεν έχουμε την εντολή από τους ψηφοφόρους για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό». Εξάλλου, δεν βλέπει ότι η κυρία Μέρκελ έχει πολιτικό μέλλον: «Έχει αποτύχει οριστικά» όπως υποστήριξε. Ούτε όμως με άλλο ή άλλη καγκελάριο προτίθεται το κόμμα του να συμμετάσχει σε νέο συνασπισμό.
 
Δεύτερο σενάριο: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την κυρία Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους ή τους Πράσινους. Στην περίπτωση αυτή η κυρία Μέρκελ θα χρειαζόταν στην περίπτωση αυτή συχνά στις ψηφοφορίες της Βουλής / Bundestag δεκάδες ψήφους άλλων κομμάτων
 
To τρίτο σενάριο είναι η προκήρυξη νέων εκλογών: To γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχτούν νέες εκλογές, δεδομένου ότι απαιτείται να προηγηθεί η ψηφοφορία για εκλογή καγκελαρίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει προηγουμένως να προτείνει κάποιον ή κάποιαν για καγκελάριο.
 
Σήμερα Δευτέρα, η κυρία Μέρκελ αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και στη συνέχεια θα ενημερώσει το προεδρείο του κόμματός της για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Ο εξελίξεις φέρνουν τη Γερμανία μπροστά σε δύο επιλογές χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή: είτε η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, είτε ο πρόεδρος θα προκηρύξει νέες, πρόωρες εκλογές αφού τα κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, απέκλεισαν το ενδεχόμενο επανάληψης του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές.
 
* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την Deutche Welle