Όλα τα κόμματα εκτός από τους χρυσαυγίτες ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Όλα τα κόμματα εκτός από τους χρυσαυγίτες ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος

Με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή. Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Ευ. Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος της συνολικής μας στρατηγικής 

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος «είναι μέρος μίας συνολικής απάντησης στην κρίση, και όχι η απάντηση όπως λέει η αντιπολίτευση. Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν είναι το καλύτερο που θέλουμε. Δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους αλλά είναι καλύτερο από το να σηκώσουμε τα χέρια και να πάμε σπίτια μας. Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης και των κατωτέρων στρωμάτων η οποία θα βγάλει την χώρα από την κρίση. «Αυτή είναι ταξική πολιτική που βασίζεται στους εργαζόμενους και σε ένα μέρος της μεσαίας τάξης», είπε χαρακτηριστικά (διαβάστε αναλυτικά εδώ).


Έφη Αχτσιόγλου: Η υπεραπόδοση συναρτάται με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πετύχαμε στη διαπραγμάτευση

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018», επισήμανε η η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενη σε νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά τα κριτήρια για τη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 720 εκατ. και οριοθετεί τους δικαιούχους.
«Αυτό ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα και φαίνεται και από τα χείλη των Ευρωπαίων που μιλάνε με πίστη για καθαρή έξοδο από τη κρίση», σημείωσε(διαβάστε περισσότερα).

Η τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές 

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών για τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Με την υπόψη τροπολογία χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των ειδικότερα αναφερομένων, κηρυχθεισών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, περιοχών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, ορίζεται η ανωτέρω εφάπαξ καταβολή, για τα φυσικά πρόσωπο που έχουν πληγεί, στο ποσό των 5.000 ευρώ να κατοικία και, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
Προβλέπεται επίσης, ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται κα δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Το ύψος της εν λόγω δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 30 εκ. ευρώ.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος. Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει:
-Τις 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
-Τις 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
-Τις 17.750 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
-Τις 18.000 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
-Τις 20.250 ευρώ για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα
-Τις 22.550 ευρώ για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα
-Τις 27.000 ευρώ για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα
Τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν για τους άνεργους με κοινή υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις ως ευάλωτο νοικοκυριό νοούνται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων.
Τα περιουσιακά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όπως προσδιορίζεται από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
Όσον αφορά την κινητή περιουσία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού (σε τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού, τρέχουσα αξία μετοχών, ομόλογα κλπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, πολλαπλασιαζόμενο για κάθε πρόσθετο μέλος με τρόπο που θα προσδιορίσει σχετική ΚΥΑ.
Το συνολικό ποσό από τόκους των μελών του νοικοκυριού, όπως έχουν δηλωθεί για το φορολογικό έτος 2016, δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσό που προκύπτει από τον τύπο: Ετήσιος τόκος = 9.000 χ κλίμακα ισοδυναμίας νοικοκυριού χ μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2016/100.
Από το κοινωνικό μέρισμα εξαιρούνται, λόγω περιουσιακών τεκμηρίων, τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τέλος οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.

Οι εισηγητές των κομμάτων

Ξεκινώντας την ομιλία του ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, αναφέρθηκε στη φονική κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και στη συζλητηση περί ευθυνών. Ο κ. Μπαλαούρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση έθεσε το ερώτημα αν «φταίει η Περιφέρεια και η Ρ. Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας;», όπως λένε. «Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος, φταίνε επίσης αυτοί;» σχολίασε, επίσης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει». «Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε (διαβάστε αναλυτικά).
«Eίναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.
Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε "παρών" διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».
«Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.
Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες». «Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Τέλος ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.
Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.
Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.
Μίλησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.
Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.
Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.
«Το μαύρο του παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης» (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 15/11, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τους βουλευτές, μέλη των επιτροπών, να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εξηγώντας ότι η διανομή πρέπει να γίνει μέσα στο 2017, για να μη χαθούν τα χρήματα της υπεραπόδοσης.
«Αφενός έπρεπε να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για τα στοιχεία. Αφετέρου δεν μπορούμε να ξοδέψουμε κάποια χρήματα από την υπεραπόδοση τώρα και κάποια άλλα μέσα στο 2018» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επισήμανε δε, ότι απαιτείται γραφειοκρατική και διοικητική διαδικασία και έκδοση ΚΥΑ, ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και γι΄ αυτό πρέπει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου:
Το μέρισμα που θα διανείμει η κυβέρνηση θα πιάσει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αποφόρτιση της μεσαίας τάξης, στόχος που άλλωστε έχει αποτυπωθεί στο 5ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με δριμύτητα στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για «καταστροφή» της μεσαίας τάξης, καταγγέλλοντας ότι αυτό που έπνιξε τη μεσαία τάξη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα χρήματα των Panama Papers (διαβάστε αναλυτικά).  

Πυρά από την αντιπολίτευση στις Επιτροπές

Σε μια γενικευμένη συζήτηση για την Οικονομία εξελίχθηκε η διαδικασία επεξεργασίας στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, του κατεπείγοντος νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση δέχεται ομοβροντία πυρών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την προέλευση της «υπεραπόδοσης» για «σπουδή» να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», ενώ της καταλογίζεται ότι το πλεόνασμα είναι προϊόν υπερφορολόγησης των πολιτών και εξόντωσης της μεσαίας τάξης. 
«Αιματοβαμμένα πλεονάσματα», «φιλοδωρήματα», «μπαχτσίσια» είναι μόνο μερικές από τις μομφές που αποδίδουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, που οδηγεί στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απέρριψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν καμία δικαιολογία για να προχωρήσει στην διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς αυτό προκύπτει από το πλεόνασμα που κατάφερε στο 3% του ΑΕΠ, από το 1,75 που είχε υποχρέωση. Ο κ. Μπαλαούρας εξήγησε, ότι λόγω αυτού δίνονται 720 εκατ. ευρώ και μοιράζονται σε 3.400.000 πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. 
«Οι εισηγητές της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, μίλησε ο μεν ένας για ανάγκη της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και ο δε άλλος είπε, ότι δίνεται λόγω των εκλογών που έκανε η Κεντροαριστερά. Είναι για γέλια ότι μεταφέρουν τέτοια επιχειρήματα. Ξεχάσατε να πείτε στην ομιλία σας για τον Κουφοντίνα και για την καταστροφή στη Σύμη. Είναι λογικά πράγματα αυτά;» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να κάνουν μετά κριτική, όσο αυστηρή και σκληρή να είναι. 
«Δυστυχώς στεναχωριέμαι, γιατί κόμματα ιστορικά, που έχουν ένα μεγάλο ή μικρότερο εύρος στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουν στρατηγική. Ζαλισμένοι, σε απόγνωση σε ένα τρύπιο κότερο, είχατε μάθει να κυβερνάτε εναλλασσόμενοι, χαρίζοντας πακτωλούς χρημάτων, λεηλατήσατε τη χώρα μαζί με τους φίλους σας και στο τέλος χρεοκοπήσατε τους ανθρώπους, όχι όμως όλους τους δικούς σας» συνέχισε, απευθυνόμενος προς την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Ο κ. Μπαλαούρας χαιρέτισε τη θετική στάση της ΝΔ να ψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο θύμισε, ότι πέρσι δεν είχε πράξει το ίδιο "πήγαν κόντρα στην κοινωνία όπως άλλα κόμματα" εισέπραξαν την αποδοκιμασία. 
Τέλος, καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει στρατηγική, αρέσκεται στην παραπολιτική, την σκανδαλολογία και τα «ψεύτικα νέα» ενώ εκδηλώνει αμηχανία και λειτουργεί απροσδιόριστα και ασυνάρτητα.  
«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και βεβιασμένη, αλλά είχε και μια σπουδή. Είχε σπουδή να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη σοβαρή σκιά που βρίσκεται πάνω από την κυβέρνηση συνολικά, ανεξάρτητα ότι βαραίνει τον κ. Καμένο» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση «κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο», αφού εκείνοι που θα λάβουν το μέρισμα, την επόμενη ημέρα θα υποστούν νέες περικοπές στις συντάξεις, την υπερφορολόγηση και το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Βρούτσης το χαρακτήρισε «σεσημασμένο» και υποστήριξε ότι σε αυτό κρύβονται «όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής», ενώ σε μια αναδρομή στις παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «αρλούμπες» που έλεγαν. 
Απαντώντας σχετικώς με την στάση της ΝΔ κατά την περσινή ψηφοφορία για τη διανομή του μερίσματος, ο κ. Βρούτσης, αφού υπενθύμισε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» και δεν καταψήφισε, είπε ότι η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα, γιατί δόθηκε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και δόθηκε με έναν τρόπο λανθασμένο. 
Σχετικώς με το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής της ΝΔ παρατήρησε ότι δεν είναι υπεραποδοτικό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά είναι «το προϊόν υπερεξόντωσης και υπερφορολόγησης του κόσμου και της κοινωνίας». Επιχειρώντας αντιπαραβολή της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με εκείνη της ΝΔ, ο κ. Βρούτσης είπε πως η ΝΔ μείωνε τους φόρους και τις εισφορές και έδινε μέρισμα. «Εσείς εξοντώνετε φορολογικά και ασφαλιστικά τον κόσμο και δίνετε μέρισμα», είπε. 
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα επιμείνει με σοβαρότητα στις εναλλακτικές προτάσεις της για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και θα αναδείξει με κάθε τρόπο από που προέρχεται αυτό το πλεόνασμα, ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε σοβαρά για το πώς θα γίνει αυτή η διανομή και τι αστοχίες έχει. 
Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διάθεση να συζητήσει καν πως να πάνε όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων και πως θα μειωθούν οι φόροι στην παραγωγή. Ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ ρώτησε προς τον υπουργό Οικονομικών που βρίσκονται οι υποθέσεις φοροδιαφυγής «που θα αντιμετώπιζαν το χρέος και το έλλειμμα», πού είναι τα 2 δισ. του κ. Νικολούδη από το λαθρεμπόριο των καυσίμων και των τσιγάρων και συνήγαγε ότι πρόκειται για υπερφορολόγηση, αφού είχαμε ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. 
Μόνο οι μειώσεις στις συντάξεις που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης και τόνισε ότι η βύθιση των μισθών, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οδήγησε τους μισθούς σε μειώσεις άνω του 30% και σε πολλούς κλάδους πάνω από 40%. 
«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εξαπάτηση και εμφανίζει ως κοινωνικό μέρισμα ένα τμήμα του κυβερνητικού χρέους προς τους συνταξιούχους. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο και ότι τάχα η πολιτική της αποδίδει και μοιράζει ένα πλεόνασμα στους εργαζόμενους και στο λαό», είπε ο κ. Κατσώτης και κάλεσε το λαό να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ξεχωριστή αναφορά στα θύματα στη Δ. Αττική. «Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες είναι ένα χρονικό προαναγγελθέντος εγκλήματος, ένα διαχρονικό έγκλημα από όλες τις κυβερνήσεις και ευθύνες έχει και την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Κατσώτης.  
«Πραγματικά, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν την απίστευτη ικανότητα να κακοποιούν και αριθμούς και μαθηματικές πράξεις και ακούγοντας όλα αυτά αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κατέστρεψαν τη χώρα», ανέφερε ο Γιώργος Λαζαρίδης, εκ μέρους των ΑΝΕΛ και υπογράμμισε:
«Η αντιπολίτευση πράγματι δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ενώ πίεζε τον ελληνικό λαό, γιατί αυτοί ήταν που κατέστρεψαν τη χώρα, αυτά τα δυο κόμματα, δεν φρόντισαν να ανακουφίσουν λίγο την κοινωνία, σε αντίθεση με αυτήν την κυβέρνηση η οποία, για δεύτερη φορά, δυόμιση χρόνια κυβερνά τη χώρα, έρχεται και δίνει κοινωνικό μέρισμα το οποίο μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το ψήφισε πέρσι κι αφουγκραζόμενη την κοινωνία έρχεται να το ψηφίσει φέτος». 
«Η κυβέρνηση αντί να δίνει ελπίδα, δίνει επιδόματα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠοταμιούΓιώργος Μαυρωτάς, που αναρωτήθηκε πώς θα αισθάνεται σήμερα ένας συνεπής φορολογούμενος, προς τον οποίο υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές του κράτους και δεν προχωράει η εξόφλησή τους.
«Κανείς δεν νομίζω να διαφωνεί με τη βοήθεια στους πιο κοινωνικά αδύναμους. Αυτή όμως είναι η μισή ιστορία. Η άλλη μισή είναι ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από το κοινωνικό γκρέμισμα της μεσαίας τάξης. Ούτε από την πάταξη της φοροδιαφυγής ή του λαθρεμπορίου, αλλά από την υπερφορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, των φορολογουμένων της μεσαίας τάξης που είναι συνεπείς και αποτελούν τα κορόϊδα της υπόθεσης» είπε ο κ. Μαυρωτάς και τόνισε πως όσο η μεσαία τάξη, το πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στραγγαλίζεται, τόσο ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη «βιβλική καταστροφή» στη Μάντρα Αττικής και κάλεσε την κυβέρνηση να σκεφτεί μήπως ένα μέρος του έκτακτου βοηθήματος πρέπει να πάει και εκεί. 
«Θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το υπερπλεόνασμα και βιάζεστε κιόλας να το διανείμετε» απευθύνθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Μάριος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώωνκαι παρατήρησε, πως «δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό που κάνετε είναι να έχετε ρουφήξει το αίμα μέσω αύξησης των εισφορών και των φόρων στις πιο παραγωγικές τάξεις της κοινωνίας μας». Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε, ότι «το κόμμα του ψηφίζει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος».


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή 720 εκατομμυρίων ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών, την επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης στις συντάξεις για το διάστημα 1.1.2012 ως 30.6.2016 που εκτιμάται σε 315 εκατ ευρώ καθώς και την καταβολή ποσού 360 εκατ ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό ποσό εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό για το κοινωνικό μέρισμα δύναται να αυξηθεί εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.
Με τη ίδια απόφαση, όπως διευκρινίζεται, θα καθορίζονται «τα κριτήρια, εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα».
Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι η επιστροφή των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων που είχαν υπολογισθεί επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις, θα είναι άτοκη. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου του 2017
Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να καλύπτεται από κρατικό τον προϋπολογισμό πλήρως ή μερικώς το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός του 2017 όπου η δαπάνη για την κάλυψη του κόστους αυτού εκτιμάται σε 360 εκατ ευρώ, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπάρχει πρόβλεψη για τα έτη από το 2018 έως και το 2022 με καταβολή ποσού θα κυμαίνεται από 40 εκατ έως 85 εκατ ευρώ περίπου.
 

Πώς διανέμονται τα 1,4 δισ. -  Ποιοι είναι οι δικαιούχοι:

720 εκατ. με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης προς 3,4 εκατ. πολίτες
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο διάγγελμα της Δευτέρας ότι "από τα 1,4 δισεκατομμύρια:
-720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προανήγγειλε ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.
Τόνισε ότι "τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη".
Όπως είπε: "τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί".
Παράλληλα, είπε "δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ".
Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:
"Για οικογένειες με δύο παιδιά,
για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
για εισόδημα 12.000,  ενίσχυση 700 ευρώ και
για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,
για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ
και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,
για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ".
315 εκατ. για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι "πέραν όμως αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις".
Συγκεκριμένα, "315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων".
Τόνισε ότι "η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις". "Εμείς", σημείωσε, "αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016". "Και το άμεσα, δεν είναι σχήμα λόγου", σχολίασε, ανακοινώνοντας ότι "η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας
Τέλος, ανακοίνωσε ότι "από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ".
Επισήμανε ότι "με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ".