Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα - ΜΕΤΕΧΩ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Τvxs - Fake news free: Μια ιστορία για τους αναγνώστες μας. Το Tvxs γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά του και θέλει να πει στους φίλους του μια ιστορία... 
1. Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το κοινωνικό μέρισμα αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των πλημμυροπαθών. Παρά την υπερψήφιση υπήρξε έντονη αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να εξαπολύουν επίθεση στην κυβέρνηση και να κάνουν λόγο για για «ψίχουλα» και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα να απαντά: «Πρόκειται για κίνηση δικαιοσύνης που δυσκολεύονται να καταλάβουν οι πορφυρογέννητοι των offshore». 
2. Πολιτική κρίση στη Γερμανία καθώς οι προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων και να εξασφαλίσει τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα ναυάγησε. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αποφάσισαν απροσδόκητα να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή κρίση για τη Γερμανία, που ενδεχομένως να οδηγηθεί σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Εξάλλου η Μέρκελ δήλωσε πως προτιμάει νέες εκλογές παρά σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.  Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και, κυρίως, η παράταση της ακυβερνησίας στην Γερμανία είναι μια εξέλιξη που δεν ευνοεί καθόλου ούτε την ατζέντα των Βρυξελλών και του Παρισιού για το μέλλον της Ευρώπης, ούτε τους σχεδιασμούς για ταχεία και οριστική λύση του ελληνικού ζητήματος. Διαβάστε αναλυτικά: Γιατί η Ελλάδα φοβάται την ακυβερνησία στο Βερολίνο. 
3. Το στοίχημα της επόμενης μέρας στην κεντροαριστερά. Με καθαρή εντολή στην Φώφη Γεννηματά, αλλά και με έναν ισχυρό δεύτερο πόλο που εκπροσωπείται πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έκλεισε ο κύκλος της εκλογής ηγεσίας στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ωστόσο, η οποία έδωσε την νίκη στην Φώφη Γεννηματά με 56,7% έναντι 43,3% του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγει άμεσα και την επόμενη και πιο δύσκολη φάση του εγχειρήματος – την προγραμματική, ιδεολογική και οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα.
4. Εμφύλιος στον αναρχικό χώρο για τον τραυματισμό της δικηγόρου. Αντιδράσεις και στον αναρχικό χώρο προκάλεσε ο τραυματισμός της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά με φωτοβολίδα, από ευθεία βολή, στα επεισόδια του Πολυτεχνείου. Σε ανακοίνωση της, η πρωτοβουλία «Ροσινάντε» καταδικάζει το τυφλό χτύπημα. Εν τω μεταξύ η κατάσταση της κ. Τσουκαλά κρίνεται σταθερή αλλά σοβαρή. Οι θεράποντες γιατροί απευθύνουν εκκληση προς όποιον μπορεί, να μεταβεί στο νοσοκομείο και να δώσει αίμα. 
5. Επιστολή-βόμβα Τόμσεν στον Γιούνκερ για το χρέος. Αμεση έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επιστολή του Πολ Τόμσεν στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνεται ότι η παρατεταμένη ασάφεια γύρω από το θέμα στέλνει εσφαλμένα μηνύματα στις αγορές και δεν βοηθά την Ελλάδα να δραπετεύσει οριστικά από την κρίση.
6. Aποχώρηση από το ΝΑΤΟ εξετάζει η Τουρκία. Ο κύριος σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τοπτσού Γιαλτσίν πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, επειδή η πολιτική της Συμμαχίας είναι εχθρική προς την Άγκυρα.
7. Τραγωδία στο Ρέθυμνο: Μαχαίρωσε τον αδελφό του και μετά αυτοκτόνησε. Μια οικογενειακή τραγωδία με θύματα δύο νέους ανθρώπους συγκλονίζει τα Μισίρια του Ρεθύμνου, όπου νωρίτερα το μεσημέρι, ένας άνδρας τραυμάτισε θανάσιμα, και μάλιστα με φρικτό τρόπο, χτυπώντας τον με μαχαίρι τον ίδιο του τον αδελφό και στη συνέχεια αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο.
8. Διαρροή Εγγράφων: Διατροφικός και ενεργειακός «Αρμαγεδών» απειλεί τη Μέση Ανατολή. Αντιμέτωπες με την απειλή ελλείψεων σε τρόφιμα, νερό και ενέργεια βρίσκονται οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις κυβερνήσεις τους, ωστόσο, να είναι απρόθυμες να αποκαλύψουν πόσο σοβαρές είναι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που βρίσκονται «προ των πυλών» των πληθυσμών τους. ‘Ομως, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από διεθνείς δημοσιογραφικούς ερευνητικούς ιστότοπους, οι ηγεσίες σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο αναγνωρίζουν ιδιωτικά, ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί απειλή «ασύλληπτων διαστάσεων». Παρ’ όλ’ αυτά, τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής εξακολουθούν να μην έχουν μελετηθεί επαρκώς και στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
9. Ο Αριστοτέλης και η Google. ριν από πέντε χρόνια, η Google επικεντρώθηκε στην «οικοδόμηση της τέλειας ομάδας», με στόχο βεβαίως, την αύξηση της παραγωγικότητας. Τι κάνει μία ομάδα επιτυχημένη; Οι έξοδοι εκτός εργασίας; Το κοινό background; Τα χόμπι; Ή, κάτι πολύ πιο σημαντικό, αλλά και γνωστό… αιώνες τώρα; Δείτε ποια ήταν τα συμπεράσματα... 
10. Αλτρουισμός, ένα «πρόβλημα» στη δαρβινική θεωρία. Γιατί είναι καλό να είναι κάποιος καλός; Και ποιό είναι το παζλ του Δαρβίνου για την καλοσύνη; Η καλοσύνη και η ανιδιοτέλεια είναι ευρέως διαδεδομένες. Όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Η ίδια η ύπαρξη της καλοσύνης και του αλτρουισμού έρχονται σε αντίθεση με τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, η οποία βασίζεται στην ανταγωνιστική διαδικασία της Φυσικής Επιλογής κατά την οποία επιβιώνει μόνο ο ισχυρότερος. Για παράδειγμα, η ανιδιοτελής συμπεριφορά των στείρων μυρμηγκιών, που προστατεύουν τις αποικίες τους από τα επικίνδυνα αρπακτικά, δημιουργεί ένα πρόβλημα που ο ίδιος ο Δαρβίνος θεωρούσε αρχικά «ανυπέρβλητο και στην πραγματικότητα, μοιραίο για όλη μου τη θεωρία». Άρα, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς… εξελίχθηκε η καλοσύνη και δεν εξαλείφθηκε από τη Φυσική Επιλογή;