Συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για τον μεγάλο συνασπισμό: Πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία - ΜΕΤΕΧΩ

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για τον μεγάλο συνασπισμό: Πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία

Οι συντηρητικοί της Αγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού. 
Στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, oι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν έξι συνολικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογενειακών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, Ειδικά τα τρία πρώτα μπορούν να θεωρηθούν μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος Σουλτς ο οποίος δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα εσωκομματικά πυρά λόγω της στροφής 180 μοιρών που έκανε. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να αναλαμβάνει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών παραδίδοντας την προεδρία του κόμματος στην επικεφαλής της Κ.Ο. Αντρέα Νάλες (θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην 150χρονη ιστορία του SPD) ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο δημοφιλής σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του κόμματος Όλαφ Σολτς.
Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών που λόγω προσφυγικού αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα. Το χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει μάλιστα ο ίδιος ο αρχηγός της CSU Χορστ Ζέεχοφερ. Οι βαυαροί συντηρητικοί θα αναλάβουν επίσης τα υπουργεία Συγκοινωνιών-Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης.
Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέσπασαν τα υπουργεία Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας. Η απώλεια του υπουργείου Εσωτερικών και κυρίως των Οικονομικών συνιστά αναμφίβολα πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Β. Σόιμπλε ήταν ο απόλυτος εγγυητής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι η Άγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να το παραδώσει, κυρίως για να καταστήσει την κυβερνητική συμφωνία πιο ελκυστική στη δύσπιστη κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών οι οποίοι θα έχουν τώρα τον τελευταίο λόγο.
Πλέον, όπως έχει αποφασισθεί στο SPD, τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας αναμένεται να γνωστοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.
"Νέα δυναμική για τη Γερμανία"
Ως "νέα δυναμική για την Γερμανία" και "βάση για μια σταθερή κυβέρνηση, την οποία περιμένουν από μας πολλοί στον κόσμο", χαιρέτισε την προγραμματική συμφωνία η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του "μεγάλου" συνασπισμού, τον Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς. Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Η καγκελάριος υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης και για απαντήσεις στις ανάγκες τους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο βουλευτή του CDU στο Twitter, "Ουφ, ευτυχώς κρατήσαμε την Καγκελαρία", η Καγκελάριος ομολόγησε ότι "το θέμα του ποιος θα αναλάβει ποιο υπουργείο δεν ήταν εύκολο" και έκανε λόγο για "συμβιβασμούς επί της ουσίας και βεβαίως στην κατανομή των χαρτοφυλακίων". Έχουμε σημαντικά υπουργεία, δήλωσε και πρόσθεσε: "Βεβαίως έπειτα από πολλά χρόνια που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το υπουργείο Οικονομικών και ήταν εκεί ένας αληθινός θεσμός, είναι για πολλούς δύσκολο το ότι δεν μπορούμε πλέον να στελεχώσουμε εμείς αυτό το υπουργείο. Το ίδιο ισχύει και για το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Τόμας Ντε Μεζιέρ, αλλά πιστεύω ότι έχουμε σημαντική δουλειά. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες έχουμε το υπουργείο Οικονομίας. Το θέμα είναι από τα υπουργεία που θα αναλάβουμε να κάνουμε το σωστό".
"Αυτή η προγραμματική συμφωνία έχει επηρεαστεί πολύ από μας", δήλωσε ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς και έκανε λόγο για "ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα" και ειδικά για "κοινωνική αγορά εργασίας" και για καλύτερη πολιτική πρόνοιας. Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προγράμματος για την Ευρώπη, σημείωσε ότι "πρόκειται για στροφή" και ευχαρίστησε τους δύο μελλοντικούς εταίρους του, ενώ προανήγγειλε στενότερη συνεργασία με την Γαλλία στα θέματα προστασίας του κλίματος, εμπορίου και μετανάστευσης. Ο κ. Σουλτς απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματός του. "Για θέματα προσώπων θα συζητήσουμε στο πλαίσιο του κόμματος", δήλωσε, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνονται και βασικά αιτήματα της νεολαίας του κόμματός του, η οποία αντιτίθεται στην συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση.
"Πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα", δήλωσε ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες. Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι "αποτελεί μια απομάκρυνση από το 'συνεχίζουμε όπως πριν'".