Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις για τον πιλότο του Μιράζ - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις για τον πιλότο του Μιράζ

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο, πιλότο του Mirage 2000-5 που κατέπεσε λίγο μετά τις 12, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, κατά την επιστροφή σπό επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο ΒΑ Αιγαίο

Νεκρός είναι ο πιλότος του Mirage 2000-5 που κατέπεσε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter, του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Το αεροσκάφος απογειώθηκε αρχικά από τη Σκύρο και μαζί με ένα ακόμη ελληνικό αεροσκάφος είχαν ολοκληρώσει επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο ΒΑ Αιγαίο και επέστρεφαν για προσγείωση.
Την αναφορά για το αεροσκάφος έδωσε το δεύτερο μαχητικό Mirage 2000-5 της ομάδας αναχαίτισης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας «σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου».
Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε αργότερα το όνομα του πιλότου. Νεκρός είναι ο σμηναγός Γεώργιος Μπαλταδώροςγεννημένος το 1984, πατέρας δύο παιδιών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.
Ο νεκρός σμηναγός είχε μιλήσει στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου». Ο 34χρονος χειριστής Μιράζ της 331 Μοίρας, είχε αναφέρει τι κάνουν σε περίπτωση συναγερμού οι πιλότοι, για τους κινδύνους που εμπερικλείει η αποστολή τους και τις οδηγίες που λαμβάνουν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει:
«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.
Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».
Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τόνισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος (γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής) έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο του αδικοχαμένου σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, Μαρία και τον πατέρα του, Απόστολο Μπαλταδώρο και τους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του σμηναγού, ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα τους.
 
Με εντολή του Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, «για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος».
 
Ο υπ. Εθνικής Άμυνας για την απώλεια του Έλληνα πιλότου:
Το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου:

Πρ. Παυλόπουλος: Η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου
«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για την απώλεια του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κατά την επιτέλεση εθνικού καθήκοντος. Και στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, διαβεβαιώνοντάς την ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να ξεχάσει την ανεκτίμητη προσφορά του σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. Επιπλέον συμμετέχω ειλικρινώς στο βαρύτατο πένθος της Πολεμικής μας Αεροπορίας», αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.
«Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη» τονίζει ο πρωθυπουργός σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον χαμό του «σπουδαίου πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος».
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος. 
Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. 
Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. 
Ν. Βούτσης: Θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας
Τη θλίψη για το θάνατο του σμηναγού, Γεώργιου Μπαλταδώρου, κυβερνήτη του αεροσκάφους M2000-5 που κατέπεσε σήμερα βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Εκ μέρους όλων των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω την οδύνη μας για τον θάνατο του πιλότου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος.
Η Βουλή των Ελλήνων αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη του. Έφυγε υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας αλλά θα μείνει για πάντα στις καρδιές και τη μνήμη μας.
Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης.
«Βαθιά θλίψη» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Γ. Μπαλταδώρου
«Θερμά συλλυπητήρια» από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προς την οικογένεια του εκλιπόντα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, καθώς και προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. 
Στην οικογένεια του εκλιπόντα, και στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου.
Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.
Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του.
Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».
Θερμά συλλυπητήρια από το ΚΚΕ
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρεται πως «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».
 
«Από την πρώτη στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ένωση Κεντρώων: Ακόμα ένας ήρωας της Πολεμικής Αεροπορίας
Τη θλίψη της για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορείας εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη βαθύτατη τη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χάθηκε στον βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, είμαστε δίπλα της αυτές τις δύσκολες στιγμές».
Στ. Θεοδωράκης: Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς
Άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς.
ΚΙΔΗΣΟ: Έπεσε στο καθήκον
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ένας γενναίος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, έπεσε στο καθήκον. Η θλίψη μας είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.