Συστάσεις για προαπαιτούμενα και αναπτυξιακό από το EuroWorking Group - ΜΕΤΕΧΩ

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Συστάσεις για προαπαιτούμενα και αναπτυξιακό από το EuroWorking GroupΜε τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιάρακη συνεχιζόταν μέχρι πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο βρέθηκε και ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για το χρέος και μένει να ληφθεί μια πολιτική απόφαση καθώς υπάρχουν δύο στρατόπεδα: το ένα, με προεξάρχουσα τη Γερμανία θέλει αυστηρές προϋποθέσεις για την ελάφρυνσή του και το δεύτερο, με επικεφαλής της Γαλλία, προτείνει απομείωση χρέους βάσει της ανάπτυξης της οικονομίας.
Η ελληνική πλευρά φέρεται ότι δέχθηκε συστάσεις να επισπεύσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά και να προχωρήσει σε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», το οποίο υπέβαλε στους τεχνοκράτες των δανειστών και το οποίο δεν έχει κριθεί επαρκώς ικανοποιητικό.
Άλλωστε, σύμφωνα και με την εφημερίδα Handelsblatt «πολλά στοιχεία του σχεδίου ακούγονται λογικά, ωστόσο ορισμένα σχέδια προκαλούν ανησυχία στους δανειστές».
Όπως εξηγεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να πραγματοποιήσει «μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: Με το “ολιστικό” του σχέδιο, όπως ονομάζεται το σχέδιο ανάπτυξης στους κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρέπει να πείσει μόνο τους θεσμούς», αλλά «εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το σχέδιο πρόκειται να βοηθήσει ώστε να προσελκυστούν επενδυτές και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας».

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η Ν.Δ.

O Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το αναπτυξιακό στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στο πλαίσιο του «πακέτου» με τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις του νέου προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Κι ενώ η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται τις «γκρίζες» για τους θεσμούς ζώνες του σχεδίου, προκειμένου αυτό να διαμορφωθεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφέβαλε για το κατά πόσο οι δανειστές θα συμφωνήσουν.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα «αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής» και κάλεσε την κυβέρνηση να το δώσει στη δημοσιότητα.
Μπορεί να πρόκειται για ένα ελληνικό σχέδιο ανεξαρτήτως το ποιό κόμμα είναι κυβέρνηση στη χώρα μας, ωστόσο ο πρόεδρος της δεξιάς παράταξης υποστήριξε ότι θα εφαρμόσει ένα δικό του, πιο τολμηρό σχέδιο με περισσότερο επιθετικές μεταρρυθμίσεις, εάν κερδίσει στις εκλογές.